Intervju Podjetja 30.1.2016 10:00

Drobnič za STA: Talum je po treh letih znova posloval z dobičkom

pogovarjal se je Gregor Mlakar

Kidričevo, 30. januarja - Kidričevski proizvajalec aluminija Talum je leto 2015 po treh negativnih letih znova sklenil z dobičkom. Kot je za STA povedal predsednik uprave Marko Drobnič, so leto zaključili s 318 milijoni evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj za desetino več kot leto pred tem, na koncu pa poslovno leto sklenili z okoli pol milijona evrov čistega dobička.

Kidričevo. Družba Talum, poslovna stavba, logotip. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Kidričevo.
Družba Talum, poslovna stavba, logotip.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

"Prva polovica leta je bila za nas relativno dobra, predvsem z vidika doseganja nadpovprečno visokih premij na trgu, pa tudi borzna cena aluminija je bila višja kot proti koncu leta. Ob tem so na rezultat vplivala tudi tečajna nihanja, saj za nas močan dolar tradicionalno pomeni boljši rezultat," je razloge za doseženi rezultat opisal Drobnič.

Prvi mož Taluma je ob tem poudaril, da so hkrati nadaljevali s strategijo prestrukturiranja družbe in povečevanja dodane vrednosti, saj so se še bolj usmerili v višanje prihodkov na programih, kjer dosegajo nadpovprečno dodano vrednost. To velja zlasti za področje proizvodnje rondelic, ulitkov in absorberjev ter trženje storitev. Skupek vseh teh aktivnosti jih je kljub še vedno lanski relativno visoki ceni električne energije pripeljal do pozitivnega izida.

"Res pa je, da je pritisk na trge in panogo relativno velik, še posebej na cene surovin, kar nam nalaga nadaljevanje optimizacije procesov tako na nabavni strani kot pri strategiji prestrukturiranja programov in trgov. Letos bomo morali biti precej skrbni in aktivni, da ohranimo to, kar smo lani dosegli," je dejal Drobnič.

Če je bil Talum nekoč tradicionalno vezan na osnovno dejavnost, ki je predstavljala kar 90 odstotkov vseh prihodkov, danes okrog 120 milijonov evrov že ustvarijo z izdelki višje dodane vrednosti in s trženjem storitev. Del slednjega je tudi industrijsko oblikovanje, kjer med drugim v sodelovanju z bližnjim Boxmarkom že nekaj časa razvijajo in prodajajo aluminijsko pohištvo. Tudi na tem segmentu počasi že povečujejo obseg prodaje in utrjujejo blagovno znamko.

V letu 2016 bodo glede na vse prognoze in doslej sklenjene pogodbe prihodki po njegovih besedah nižji, računajo na približno 300 milijonov evrov. To je še vedno več kot leta 2014, hkrati pa ocenjujejo, da bodo dobiček celo nekoliko povečali.

Po nekaj letih minusa je zagotovo lažje tudi večinskemu lastniku Taluma Elesu, ki je doslej pokrival njihove izgube. Tudi Drobnič priznava, da bi brez njih težko prebrodili pogoje, v kakršnih so poslovali v preteklih letih, ko so tudi zaradi visokih prispevkov in dajatev imeli popolnoma neprimerljive pogoje v primerjavi s konkurenco.

"Če bi lani poslovali v Nemčiji in pod tamkajšnjimi pogoji, bi imeli za skoraj 25 milijonov evrov nižje stroške na področju energije, kar bi za nas pomenilo neposredni učinek v izboljšanju poslovnega izida," je razliko opisal Drobnič. Nekaj se je vendarle premaknilo, s tem ko je država sledila evropskim smernicam ter od septembra lani delno razbremenila energijsko intenzivne panoge. To za Talum pomeni določen učinek, ki se bo letos poznal na ceni električne energije.

Med načrtovanimi investicijami velja omeniti šest milijonov evrov, ki jih bodo vložili v naprave za tlačno litje, tako da bi v drugi polovici leta lahko že začeli s poskusno proizvodnjo, prve pogodbe s kupci so že podpisane. Ob tem še vedno optimirajo določen del linij pri proizvodnji rondelic, predvsem pri pakiranju in površinski obdelavi.

Talum je oddal tudi nezavezujočo ponudbo za nakup terjatev in poslovnega deleža AHA Emmi. Slednje jih zanima, ker na določenih segmentih industrijskem oblikovanja z njimi že sodelujejo. DUTB trenutno pelje neposredna pogajanja s ponudniki, ki so oddali nezavezujoče ponudbe. Po neuradnih informacijah so trenutno izhodišča Taluma o tem, koliko bi bilo potrebno vložiti v podjetje, ter pričakovanja DUTB glede kupnine precej različna, zato ni veliko možnosti za dogovor.