Podjetja 28.12.2015 15:11

Luka Koper s pretovorom 600.000 avtomobilov postavila nov mejnik

Koper, 28. decembra - Luka Koper je letos postavila še en mejnik. Minuli konec tedna so namreč pretovorili 600.000. avtomobil in tako postavili nov rekord. Gre za največje število pretovorjenih vozil v enem letu, odkar obstaja pristanišče v Kopru. Doslej je rekord "držalo" predkrizno leto 2008, ko so pretovorili nekaj manj kot 570.000 avtomobilov.

Koper. Luka Koper iz zraka. Foto: Peter Černuta/STA

Koper.
Luka Koper iz zraka.
Foto: Peter Černuta/STA

"Lepšega zaključka leta si ne bi mogli predstavljati. Avtomobilski terminal Luke Koper tako ostaja v vrhu med pristanišči v Sredozemlju. Prihodnje leto načrtujemo še boljši rezultat, predvsem zaradi novih poslov in povezave z Daljnim vzhodom," je ob tem povedal predsednik uprave družbe Dragomir Matić.

Kot so sporočili iz Luke Koper, je bilo za njih na področju avtomobilov prelomno leto 1990, ko je v pristanišče prispela prva večja pošiljka avtomobilov proizvajalca Hyundai iz Azije. Takrat so pretovorili 12.000 avtomobilov.

"Transportno pot preko Kopra so v naslednjih letih začeli uporabljati tudi drugi korejski in japonski proizvajalci, kar je bila dobra referenca, da so v sredini devetdesetih let v Koper začeli prihajati najprej avtomobili skupine Volkswagen in nato še številnih drugih evropskih proizvajalcev," so pojasnili.

Medtem ko je večina teh vozil namenjenih v države Sredozemlja, si Luka Koper v prihodnje, tudi z novim poslom z nemškim proizvajalcem Mercedes-Benz in novim ladijskim servisom, obeta večje količine avtomobilov, ki jih evropski proizvajalci prodajajo na Daljni vzhod. Sicer pa lahko na območju pristanišča danes naštejemo že okrog 30 evropskih in daljnovzhodnih avtomobilskih znamk.

Luka Koper je letos že postavila dva mejnika: konec novembra so pretovorili 700.000 zabojnikov, sredi decembra je presegla zgodovinsko količino enoletnega pretovora 20 milijonov ton.