Podjetja 14.12.2015 20:08

Trimo po težkih preizkušnjah z novim lastnikom

piše Rasto Božič

Trebnje, 14. decembra - Trimo, ki se je pobral po težkih preizkušnjah v času krize, je dobil novega lastnika. Konzorcij bank lastnic je trebanjskega proizvajalca objektov in fasadnih rešitev po uspešnem poslovnem prestrukturiranju prodal poljskemu skladu Innova. Trimo tako začenja novo obdobje.

Trebnje. Sedež družbe Trimo v Trebnjem. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Trebnje.
Sedež družbe Trimo v Trebnjem.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Za nakup Trima se je neuradno na koncu poleg poljskega sklada potegoval še Trimov irski tekmec Kingspan, bi pred tem pa naj bi ponudbi oddala še idrijski Kolektor in avstralski Metroll.

Zaključni del postopka prodaje podjetja, ki se po hoji po robu insolventnosti vrača na pota stare slave, so sicer pospremili številni izrazi nasprotovanja. Po mnenju lokalne skupnosti, Trimovega sindikata, malih delničarjev in nekaterih drugih namreč prodaja vnovič uspešnega podjetja v času njegovega okrevanja ne prinaša nič dobrega.

Bojijo se namreč, da bo šlo novemu lastniku le za lastno korist, 350 delavcev matične družbe pa naj bi pri tem potegnilo krajši konec ali celo ostalo brez služb, kar naj bi v trebanjski in sosednjih občinah povzročilo socialno krizo ter nazadovanje. V dneh pred prodajo družbe so na omenjene bojazni opozorili banke lastnice, Slovenski državni holding, najvišje državne predstavnike in širšo javnost.

Začetki Trima sicer segajo v 1961, ko so ustanovili Kovinsko podjetje Trebnje. Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja se mu je pridružilo še nekaj manjših obratov in podjetij. Leta 1971 so odprli nove delovne prostore in družbo preimenovali v Trimo, kar je krajše za Trebanjsko industrijo montažnih objektov.

Družba je sprva zaposlovala približno 150, pred tremi desetletji pa tudi do 800 ljudi. Trimo je medtem zrasel v globalno podjetje, ki je s svojo blagovno znamko prisotno v 60 državah. V matični družbi zaposluje približno 350 ljudi, v skupini pa več kot 800. Neposredno je s svojimi podjetji, predstavništvi in agenti prisoten v 27 državah. Proizvodne obrate ima v Sloveniji, Rusiji in Srbiji. V 55 letih poslovanja pa so po podatkih družbe prodali več kot 50 milijonov kvadratnih metrov streh in pročelij, 230.000 ton jeklenih konstrukcij in 70.000 zabojnikov.

Svoje poslovne uspehe gradijo na strateških usmeritvah trajnostnega razvoja, poslovne odličnosti, inovativnosti in partnerstva. Zaupajo mu partnerji oz. uveljavljena globalna podjetja kot, na primer, Airbus, londonsko letališče Heathrow, Nestle, Philips, DHL, Porsche, McLaren, Ikea, Prologis, Mercedes in Coca Cola.

Med slovenskimi podjetji je Trimo zadnja leta med največjimi izvozniki. Prav tako je, kot rečeno, pomembna vloga skupine Trimo kot lokalnega delodajalca, ki v občini Trebnje zagotavlja približno desetino delovnih mest.

Trimo je svoj višek dosegel po letu 1992, ko vodenje družbe prevzela Tatjana Fink, ki je za svoje delo prejela več nagrad. Med drugim je bila izbrana za menedžerko leta. Družbo je vodila do februarja lani, ko so jo odpoklicali.

Za njeno obdobje so bili značilni okrepljena rast, širitev na globalne trge, močna razvojna tržna usmerjenost, novi inovativni izdelki in rešitve, a tudi delavski odkup podjetja, v katerem so prevladovali vodilni menedžerji. Leta 2008 je nato nastopila kriza v gradbeništvu, podjetje pa se je hkrati soočilo s posledicami notranjega lastninjenja. To je namreč skupino Trimo obremenilo s precejšnjimi obveznostmi do bank.

Upad poslovanja zaradi krize, pospremljen z bremenom visoke zadolženosti, je Trimo leta 2013 pripeljal na rob insolventnosti, pred katerim so ga rešile banke. Družba je po pretvorbi terjatev v kapital prešla v večinsko bančno last.

V začetku lanskega leta so nato v Trimu prišli do krovne pogodbe o finančnem prestrukturiranju in konverziji terjatev v skupni vrednosti 17,2 milijona evrov. S podpisom te pogodbe so banke upnice skupini Trimo omogočile postopno odplačilo glavnic do konca leta 2017.

Banke so družbi zagotovile kratkoročna likvidnostna sredstva in povečan garancijski potencial za izvedbo dobav in zagotovitev nadaljnjih naročil. Julija lani so imenovali novo upravo s petletnim mandatom, vodi pa jo Igor Kržan.

Konec lanskega leta so nato izvedli še poenostavljeni postopek zmanjšanja osnovnega kapitala, s čimer so pokrili preneseno izgubo iz preteklih let. Nato so sklenili še dogovore z dobavitelji in znižali zapadle obveznosti, povezane z njimi. Hkrati so z zagotovitvijo nemotene dobave surovin omogočili redno oskrbo in prodajo brez zamud ter ohranili dogovore s ključnimi kupci.

Trimu je konec lanskega leta uspelo kljub dodatnim slabitvam naložb izpolniti obveznosti iz krovne pogodbe o finančnem prestrukturiranju, njegova uprava pa poudarja, da bo tako tudi letos.

Trimo, kjer poleg finančnega izvajajo tudi poslovno prestrukturiranje, je po zagotovilih iz družbe saniran in posluje uspešno. Do konca leta v podjetju načrtujejo pozitivni poslovni izid in bolj vzdržno stopnjo zadolženosti. Načrtovani prodajni prihodki naj bi ob koncu leta dosegli 81 milijonov evrov, s čimer bi presegli načrtovane prodajne prihodke za desetino.

Trimov dobiček naj bi konec leta znašal 3,1 milijona evrov. Načrtovani prihodki na ravni skupine naj bi dosegli 122 milijonov evrov, dobiček pa 1,9 milijona evrov.

Sicer pa v Trimu za prihodnje leto napovedujejo usmerjenost v nadaljnjo rast prodaje - krepitev trženja na nemškem, francoskem in skandinavskem trgu ter revitalizacijo drugih strateških trgov, kot sta Rusija in Velika Britanija, krepitev prodajnih in trženjskih dejavnosti programa naprednih modularnih fasadnih sistemov Qbiss, nadaljnjo optimizacijo poslovnih procesov, konsolidacijo skupine ter dvig učinkovitosti korporativnega upravljanja.