Podjetja 11.12.2015 13:03

Zavod C-TCS partner v projektu za uvajanje robotskih tehnologij v mala podjetja

Ljubljana, 11. decembra - Zavod Center slovenskega orodjarskega grozda (C-TCS) Celje je v sodelovanju z mednarodno raziskovalno-inovacijsko mrežo LENS Living Lab in podjetjem Etra Celje slovenski partner v evropskem projektu Horse. Poudarek projekta, ki poteka v okviru programa Obzorje 2020, je uvajanje robotskih tehnologij v mala in srednja podjetja.

Hrvaška, Zagreb. Kovinska industrija. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Kovinska industrija.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Kot so sporočili iz zavoda, so za projekt, vreden 8,8 milijona evrov, pridobili 7,9 milijona evropskih sredstev. Koordinira ga evropsko podjetje European Dynamics, v njem pa poleg Zavoda C-TCS sodeluje še 15 partnerjev iz osmih držav. Z izvajanjem projekta, ki poteka v okviru evropskega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020, in sicer v okviru področja Informatika za mala in srednja podjetja, so začeli novembra, trajal pa bo štiri leta in pol.

Cilj projekta Horse je razviti pameten integriran robotski sistem za mala in srednja podjetja, nadzorovan z internetom stvari na osnovi dinamičnih proizvodnih procesov. Temelji na uvajanju robotike s poudarkom na sodelovanju robotov in zaposlenih v malih in srednje velikih podjetjih.

V okviru projekta bo razvit nov fleksibilni model pametne tovarne, ki vključuje sodelovanje zaposlenih, robotov in strojev za doseganje učinkovitega izvajanja nalog v industriji, so pojasnili v zavodu. Razširjanju robotskih tehnologij v mala in srednja podjetja pa bo namenjena tudi mreža kompetenčnih centrov za aplikacije robotskih tehnologij v Franciji, Nizozemskem, Nemčiji in Sloveniji.

Slovenski kompetenčni center bo organiziran v okviru Zavoda C-TCS, celovitost funkcij centra bo razvita in podprta s strani LENS Living Lab, operativne aktivnosti pa bodo izvajane v okviru podjetja Etra.

Po navedbah Zavoda C-TCS je robotika ena od ključnih tehnologij prihodnosti, ki bo omogočala povečevanje konkurenčne sposobnosti podjetij in povečevanje dodane vrednosti na osnovi uvajanja robotskih tehnologij v proizvodne in logistične procese.

"Roboti prispevajo k boljšemu opravljanju ponavljajočih aktivnosti, kjer je potrebna velika natančnost, ter k razbremenitvi zaposlenih z opravljanjem težjih del. Uvajanje robotov je bolj intenzivno v velikih podjetjih, medtem ko mala in srednje velika podjetja še premalo poznajo njihove sposobnosti in prednosti, uvajanje pa je šele na začetku," so še sporočili.