#družba 22.10.2015 10:36

Inženirska zbornica bo podelila nagrade za izstopajoče dosežke

Ptuj, 22. oktobra - Inženirska zbornica Slovenije danes pripravlja dan inženirjev, katerega osrednji dogodek je podelitev nagrad za izstopajoče inženirske dosežke. Nagrade za življenjsko delo bodo letos prejeli Janez Gorišek, Danijel Magajne in Jože Triglav, za enkraten inženirski dosežek Edvard Štok in Dušan Rožič, obetajoči mladi inženir je Marko Movrin.

Podelitve nagrad se bo udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Gorišek je poznan predvsem kot konstruktor smučarskih skakalnic in letalnic v Planici, njegovo delo pa je izredno cenjeno tudi v tujini, s čimer pomembno prispeva k promociji slovenske gradbene stroke v svetovnem merilu, so v sporočilu za javnost zapisali na zbornici.

Gorišek je najprej z bratom, zdaj pa s sinom, vztrajno in inovativno širil svojo vizijo v gradbeni stroki in športu, njegovo delo odmeva celo v matematičnih znanostih, kjer so krivulje oblik skakalnih naprav poimenovali 'planicoide'.

"S svojim znanjem in intuicijo je pomembno zaznamoval smučarske polete, posredno pa tudi slovenski kulturni prostor, kjer Planica zavzema kultno mesto, ki presega gradbene dosežke in sam šport," so poudarili.

Magajne si je nagrado prislužil z intenzivnim razmišljanjem o inovacijah, s stalno željo po izboljšavah na svoji poklicni poti pa je pomembno prispeval k razvoju znanj o gradnji in sanaciji mostov ter sanaciji hiš in zemeljskih plazov.

Triglav, član mnogih uredniških odborov v poljudnih in strokovnih revijah, čigar bibliografija obsega že več kot 400 zapisov, je medtem geodetsko stroko zaznamoval s sodelovanjem pri raziskovalnih in razvojnih projektih, z razumnim in praktičnim reševanjem strokovnih problemov ter neomajno strokovno etičnostjo, kar je pomembno prispevalo tudi k mednarodni uveljavitvi slovenske geodetske stroke.

Štok je je bil vodja projekta konstrukcije hokejske in plavalne dvorane Ledeni dvorec v Astani v Kazahstanu, ki sprejme 12.000 gledalcev in je postavljena na zahtevnem močvirnatem terenu, kjer so slovenskemu podjetju Konstat prav prišle izkušnje iz gradenj na Ljubljanskem barju. Gre sicer že za sedmi objekt, ki ga je nagrajenec projektiral v Astani.

Rožič si je priznanje prislužil, ker je na viaduktu čez železniško progo v Grobelnem zasnoval popolnoma novo tehnologijo gradnje mostov s spuščanjem konstrukcije v končno lego. Nagrajenec je kot projektant sodeloval tudi pri viaduktu Črni Kal, mostu čez Muro in mostu Ada v Beogradu.

Priznanje za obetajoče mladega inženirja gre Movrinu, ki je pri 33 letih že sodeloval pri več zahtevnih infrastrukturnih projektih, zadnjih pet let pa uspešno vodi projekt in izvaja nadzor nad elektrifikacijo in rekonstrukcijo železniške proge Pragersko-Hodoš.

Inženirska zbornica bo podelila tudi naziv častnega člana, to bo postal Ivan Iveta, dolgoletni sodelavec komisije za strokovne izpite, čigar delo je pomembno vplivalo na strokovnost in vsebinsko kakovost delovanja zbornice.

Inženirji, ki se bodo udeležili dneva inženirjev, si bodo še pred podelitvijo ogledali proizvodnjo Taluma, ki ima po mnenju inženirjev še velike možnosti za razvoj. Ob tem so poudarili znanje zaposlenih, v razvoj proizvodnje je namreč vpletenega mnogo lastnega znanja, izkušenj in ustvarjalnega potenciala.