Startupi 18.12.2015 13:39

Consensio z nepremičninsko storitvijo Zone spreminja kulturo najema in oddaje

Ljubljana, 18. decembra - Direktor startupa Consensio Tomaž Železnikar je prepričan, da se najemniki pogosto soočajo z zavajajočimi ali neresničnimi podatki najemodajalcev oziroma oglaševalcev nepremičnine, najemodajalci pa z neplačevanjem najemnin in stanovanjskih stroškov. Da bi olajšali postopek oddaje oziroma najema stanovanja, so tako v Consensiu ustvarili portal zone.si, ki s preverjeno bazo oglasov in garancijo izplačila najemnin spreminja uporabniško izkušnjo ter dviguje kulturo oddaje oz. najema.

Ljubljana. Direktor podjetja Consensio Tomaž Železnikar. Foto: Consensio

Ljubljana.
Direktor podjetja Consensio Tomaž Železnikar.
Foto: Consensio

"Moti nas predvsem manko kulture na tem področju ter neurejen odnos med najemniki in najemodajalci. Stanovanja se velikokrat oddajo brez najemnih pogodb, pogosto pa se v oglasih objavljajo tudi slike, ki ne odražajo dejanskega stanja," je kritičen direktor podjetja Tomaž Železnikar.

Portal, ki je nastal na podlagi večmesečnih tržnih raziskav, je namenjen najemodajalcem in najemnikom ter vsem tistim, ki jih zanimajo informacije, vezane na najem ali oddajo nepremičnin v Sloveniji. Od ostalih podobnih portalov razlikuje predvsem v tem, da najemodajalcem v okviru plačljivih paketov ponujajo celoten nabor storitev, ki jih ob oddaji potrebujejo, pojasnjuje Železnikar.

"Nudimo vse od profesionalnih fotografij, ki so ključne za hitro oddajo stanovanja, vzorca najemne pogodbe, do prednostnega prikaza objave ter garancijo najemnine, ki je novost v slovenskem prostoru. Poleg tega ponujamo tudi možnost zavarovanja stanovanjske opreme. Na drugi strani najemnikom nudimo pregleden iskalnik, s preverjenimi stanovanji, zaradi česar ne izgubljajo svojega dragocenega časa."

Na spletni strani portala ter profilu na Facebooku so najemodajalcem in najemnikom na voljo uporabni nasveti v zvezi z najemno pogodbo, o pravicah in odgovornostih najemnika ali lastnika, o delitvi stroškov in načinu plačevanja najemnine. Posebna oznaka na nekaterih oglasih pa pomeni, da so bila stanovanja osebno preverjena s strani ustvarjalcev portala. "To pomeni, da lahko oglasu popolnoma zaupajo ter ne izgubljajo svojega časa," je prepričan Železnikar.

Odziv na portal je po besedah Železnikarja izjemno dober. "Glede na to, da smo ga zasnovali na podlagi večmesečnega raziskovanja trga, je to vsekakor potrditev, da slovenski trg potrebuje naše storitve. Veseli smo, da bomo lahko pripomogli k spremembi na tem področju."

Sistem Zone je letos prejel investicijo SK75 Slovenskega podjetniškega sklada, v okviru katerega so 11 startupom podelili 75.000 evrov. "Podpora podjetniškega sklada je za nas izjemno pomembna, saj pomeni, da imamo pravo vizijo," je povedal Železnikar. Trenutno se v Consensiu aktivno dogovarjajo tudi z investitorjem iz Nemčije, kjer načrtujejo njihovo naslednjo širitev.