#družba 8.10.2015 14:44

Mariborska univerza in zreška občina za tesnejše sodelovanje pri razvoju regije

Zreče, 8. oktobra - Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar in župan Občine Zreče Boris Podvršnik sta danes podpisala sporazum o sodelovanju na področju trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja regije. Podpisnika želita s pozitivnim zgledom ustvariti inovativno okolje, ki bo pripomoglo h kakovostnemu, uravnoteženemu in trajnostnemu odgovornemu razvoju.

Razvojni projekti bodo specificirani po posameznih tematskih področjih sodelovanja, ki se bodo vzpostavila glede na razvojne interese občine na področjih prostorskega in urbanističnega načrtovanja, varstva okolja, prometne ureditve, trajne mobilnosti, turizma, informatike in sodobnih IT rešitev, energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije ter socialnega razvoja, so sporočili z mariborske univerze.

Po Tičarjevi oceni mora mariborska univerza s svojim znanjem, raziskavami in strokovnostjo postati osrednji prostor povezovanja z gospodarstvom in identificiranimi realnimi razvojnimi potrebami iz lokalnih skupnosti.

"Naša dolžnost je, da znanje in strokovnost, s povezovanjem z lokalnimi skupnostmi, združimo v generiranje razvoja Občine Zreče kot tudi širše vzhodne regije," je ob podpisu sporazuma povedal Tičar.

Po Podvršnikovih besedah bodo pripravili nabor projektov za skupno sodelovanje z Univerzo v Mariboru pri uresničevanju strategije trajnostnega urbanega in družbeno odgovornega razvoja občine.

Pri oblikovanju nabora projektov bodo, tako Podvršnik, izhajali iz sprejete vizije in strategije občine, sprejetih strateških dokumentov, regionalnega razvojnega programa za savinjsko statistično regijo za obdobje 2014-2020 ter evropske razvojne perspektive 2014-2020.