#družba 6.10.2015 14:19

Ljubljanski študenti se bodo lahko tri mesece vozili s Fiatovimi avtomobili

Ljubljana, 6. oktobra - Na ljubljanski pravni fakulteti so danes predstavili mednarodni projekt Fiat Likes U, ki tudi ljubljanskim študentom omogoča skoraj trimesečno brezplačno uporabo vozil Fiat. Gre za prvi tovrstni inovativni projekt povezovanja med avtomobilsko industrijo in ljubljansko univerzo, ki ponuja študentom trajnostno mobilnost, študij in zaposlovanje.

Projekt Fiat Likes U je, kot je na novinarski konferenci pojasnila Vasilka Sancin z ljubljanske pravne fakultete, zasnoval Fiat v partnerstvu z italijanskima ministrstvoma za izobraževanje in za okolje. Avtomobilski proizvajalec se je tako združil z univerzami na konkreten, preprost in uporaben način s spodbujanjem priložnosti za mobilnost, študij in zaposlovanje, je dejala.

V Sloveniji bo projekt, v katerega je sicer vključenih 16 univerz v Evropi, v njem pa je doslej sodelovalo že 800.000 študentov, trajal do 14. decembra. Hkrati s Slovenijo projekt začenjajo tudi na Danskem in v Romuniji.

Izvedbo projekta je omogočila družba FCA (Fiat Chrysler Automobiles Group) v sodelovanju s slovenskim zastopnikom, podjetjem Avto Triglav. Damjan Vuk iz Avto Triglava je dejal, da je projekt namenjen mladim, ki se vse bolj zavedajo okoljske problematike, trajnostne mobilnosti ter skušajo najti načine, kako zmanjšati škodljive vplive na okolje.

Mladi vozniki ob tem želijo uporabljati vozilo z majhno porabo goriva, nizkimi stroški vzdrževanja in cenovno dosegljivo, je dejal.

Za potek projekta bo skrbel Fiatov ambasador, ki je bil predhodno izbran v sodelovanju s pravno fakulteto. Fiatovi strokovnjaki bodo za študente izvedli tudi strokovna predavanja s področja njihovega dela.

Sodelovanje v projektu Fiat Likes U je preprosto, je dejal Fiatov ambasador Melvin Kapo, sicer študent 3. letnika pravne fakultete. "Študenti se prijavijo prek spletne strani fiatlikesu.eu, izberejo razpoložljivo vozilo, ga rezervirajo in prevzamejo pri meni na pravni fakulteti," je pojasnil.

Brezplačno ga lahko uporabljajo 24 ur med tednom ali konec tedna, je še dodal. Pogoj za najem vozila pa je veljaven vozniški izpit in status študenta. Vozila so parkirana na brezplačnem parkirišču, ki ga je omogočila Mestna občina Ljubljana, na Krekovem trgu blizu fakultete.

V imenu ljubljanske univerze je prisotne pozdravila tudi prorektorica univerze Tanja Mihelič, ki je izpostavila, da se univerza zavzema, da bi ostala kvalitetna mednarodno priznana univerza v evropskem prostoru. Zaradi tega je zavezana k odprtosti v mednarodni prostor in prenosu znanja med univerzo ter gospodarstvom in tujimi podjetji, je poudarila.

V tem smislu univerza po navedbah prorektorice podpira projekt, ker odpira možnosti za povezovanje študija in znanstveno-raziskovalnega dela ter prakse.