#družba 10.9.2015 10:49

Z Globalnim kalkulatorjem za lažje obvladovanje podnebnih sprememb

Ljubljana, 10. septembra - V okviru projekta krepitve energetske pismenosti EN-LITE bodo v Sloveniji v prihodnje spodbujali uporabo spletnega orodja Globalni kalkulator. S tem orodjem je mogoče na podlagi različnih scenarijev ravnanja z okoljem predvideti prihodnje podnebne spremembe, predvsem dvig temperature ozračja, in tako prilagoditi aktivnosti na različnih področjih.

Trbovlje. Onesnaževanje, dim, okolje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Trbovlje.
Onesnaževanje, dim, okolje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Sodelavec pri projektu EN-LITE Tomaž Žagar je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi globalnega kalkulatorja poudaril, da se nekdo, ki si lahko okoljske spremembe dobro predstavlja, bolje zaveda, kaj konkretno pomenijo tudi zanj osebno. Dejal je, da globalni kalkulator pokaže vse povezave med našimi aktivnostmi in posledicami, ki jih imajo te za okolje, zato je zelo zanimivo in uporabno orodje.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Klemna Potiska ministrstvo kalkulator pozdravlja, saj je dobro orodje za vse tiste, ki želijo čutiti in razumeti soodvisnost med dejanji in posledicami. Poudaril je, da gre pri varovanju okolja za skupek individualnih odločitev, ki imajo posledice za naše potomce, zato moramo pri takšnih odločitvah misliti na generacije, ki prihajajo za nami.

Namestnik britanske veleposlanice v Sloveniji Jamie Hilton je ob predstavitvi britanske izkušnje z uporabo kalkulatorja njegovo uporabnost in moč izpostavil predvsem kot orodje za še večjo demokratizacijo okoljskih razprav. Po njegovih besedah so v Sloveniji opazili ogromno zanimanje za vpliv kalkulatorja na takšne razprave.

Pri predstavitvi kalkulatorja so sodelovali tudi različni strokovnjaki, ki so podali svoja stališča do uporabe tega orodja. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marjan Mačkošek je spomnil, da glavni porabnik energentov že dolgo ni več industrija. Opozoril je tudi, da lahko takšno orodje prispeva k učinkovitosti slovenskega gospodarstva pri poslovanju na tujih trgih, saj si danes nihče od kupcev ne želi okoljsko spornega dobavitelja.

Sodelavci projekta so skupaj s strokovnjaki izrazili željo in namero, da Slovenija pripravi lasten nacionalni kalkulator, ki bo pripomogel k uspešnejšim razpravam in oblikovanju energetsko-podnebne politike.

Pri projektu sodelujejo Gospodarska zbornica Slovenije, Energetska zbornica Slovenije in Slovenski nacionalni komite Svetovnega gospodarskega sveta. Globalni kalkulator je prosto dostopen na spletnem naslovu www.globalcalculator.org.