Podjetja 3.9.2015 13:38

Dobrovita kot prvo invalidsko podjetje z oddelkom geodezije

Ljubljana, 3. septembra - Dobrovita, družba za usposabljanje in zaposlovanje invalidov, z novo dejavnostjo, geodezijo v slovenskem prostoru orje ledino, saj so prvo invalidsko podjetje na tem področju pri nas. Avgusta so uspešno zaključili projekt zaposlovanja invalidov na področju geodezije in redno zaposlili štiri osebe s statusom invalida, je dejal direktor Igor Pavel.

Ljubljana. Logotip družbe Dobrovita. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Logotip družbe Dobrovita.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci pojasnil direktor Dobrovite Pavel, je podjetje leta 2012 na razpisu za spodbujanje socialnega podjetništva pridobilo evropska sredstva za zagon nove dejavnosti - geodezije.

"Projekt zaposlovanja invalidov na področju geodetske dejavnosti smo zaključili 24. avgusta. Na projektu je bilo zaposlenih pet oseb, od tega tri osebe s statusom invalida," pravi Pavel in dodaja, da se je oddelek med izvajanjem projekta postavil "na noge, da se lahko sam vzdržuje".

Geo projekt so v Dobroviti po direktorjevih navedbah skrbno načrtovali že pred razpisom. Namen je bil predvsem iztrgati se postopoma iz tradicionalnih dejavnosti nizke dodane vrednosti, ki jih izvajajo zaposlitveni centri in invalidska ter socialna podjetja, je poudaril. "S geodetsko dejavnostjo želimo okrepiti podjetje, mu zagotoviti obstoj ter zaposlovati ljudi z višjo dodano vrednostjo," je dodal Pavel.

Kot je še razkril, se je podjetje, ki trenutno zaposluje 85 ljudi, od tega 38 oseb s statusom invalida, v iskanju novih možnosti usposobilo tudi za izdajanje energetskih izkaznic.

Strokovno pomoč pri zaposlovanju ranljivih skupin Dobroviti nudi Šentprima - zavod za svetovanje. "Cilj vstopa Dobrovite na področju geodezije je usposobiti invalidne osebe in jih zaposliti, zato smo v zavodu izvedli vse za kakovostno integracijo oseb s posebnimi potrebami v novo dejavnost," je pojasnila direktorica Šentprime Jana Ponikvar.

Izkušnje in pridobljena znanja so, kot je še povedala, oblikovali v dva priročnika: za ranljive skupine in za vodstveni kader. Priročnika vsebujeta številne uporabne informacije ter orodja za male delodajalce pri zaposlovanju ranljivih skupin.

Državna sekretarka na direktoratu za invalide ministrstva za delo Ana Vodičar je spomnila, da ministrstvo iz sredstev Evropskega socialnega sklada sofinancira tudi izbrane projekte za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva. Tako je v Sloveniji po njenih besedah trenutno zaposlenih 30.000 invalidov oz. skoraj štiri odstotke delovno aktivne populacije.

Projekt, ki danes zaključuje svojo pot in hkrati začenja novo, je po navedbah Vodičarjeve eden izmed 17 različnih projektov, ki so bili v letu 2012 sofinancirani s pomočjo ministrstva za delo.

Projekt Dobrovite se ji zdi poseben prav zaradi izbora geodezije kot inovativne dejavnosti, ki se bo v Dobroviti nadaljevala. Opozorila je namreč, da se kar nekaj projektov ne bo moglo uspešno nadaljevati, potem ko se bo evropsko sofinanciranje končalo.