Podjetja 2.9.2015 14:06

Simobil in Amis odslej na skupni poti

Ljubljana, 2. septembra - Skupina Telekom Austria je s 1. septembrom zaključila nakup družbe Amisco, pod okrilje katere sodi tudi mariborski telekomunikacijski ponudnik Amis. Slednji se bo zdaj lahko povezal z mobilnim operaterjem Simobilom, ki je prav tako v lasti Telekoma Austria.

Ljubljana. Pametni telefoni, telekomunikacije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pametni telefoni, telekomunikacije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Avstrijski telekom bo na ta način na slovenskem trgu ponujal celovit nabor telekomunikacijskih storitev. Amis je namreč ponudnik fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta ter IP-televizije in telefonije, Simobil pa je drugi največji slovenski mobilni operater.

"Združeni se bomo lahko še hitreje odzivali na spremembe v telekomunikacijski industriji. S prihodom Amisa v Simobilu pridobivamo neprecenljiva znanja s področja fiksnih storitev in obratno, Amis znanja s področja mobilnih storitev," pojasnjuje prvi mož Simobila Dejan Turk.

Ob tem napoveduje, da bodo uporabnikom kmalu postregli s celovito ponudbo telekomunikacijskih storitev. "Pri nas bodo po novem lahko v bližnji prihodnosti dobili vse na enem mestu," pravi Turk, ki v okviru prestrukturirane skupine Telekom Austria zaseda položaj predsednika uprave slovenskega Simobila in srbskega Vip mobila.

Telekom Austria se je za nakup Amisa dogovoril junija letos, zanj naj bi odštel 30 milijonov evrov. Kupil je holdinško družbo Amisco, pod okrilje katere sodita Amis Slovenija in Amis Hrvaška. Deleže so prodali sklad Iris Capital, sklad Kebek Private Equity in Amisovi vodstveni delavci. Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je nakup odobrila avgusta.

Amis naj bi sicer do nadaljnjega še ostal samostojen pravni subjekt, vodi ga direktor Boštjan Košak. Družba Amis je bila ustanovljena leta 1995, danes ima več kot 170 zaposlenih.

Amis je tretji največji ponudnik storitev IP-televizije v Sloveniji, konec prvega četrtletja letos je po podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve zasedal 13,7-odstoten delež.

Na trgu IP-telefonije je Amis z 9,3-odstotnim deležem zasedal četrto mesto, z 11,7-odstotnim deležem je zasedal tudi četrto mesto na trgu fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta.

Družba Simobil se je kot prvi zasebni mobilni operater v Sloveniji predstavila uporabnikom marca 1999. Od leta 2006 naprej je v 100-odstotni lasti skupine Telekom Austria. Danes nekaj več kot 400 zaposlenih Simobila skrbi za več kot 681.000 uporabnikov; konec prvega četrtletja je zasedal 29,4-odstoten delež na slovenskem trgu mobilne telefonije.

Simobil je del skupine Telekom Austria, ki ima več kot 16.000 sodelavcev ter okoli 23 milijonov uporabnikov fiksne in mobilne telefonije. Večinski lastnik skupine je mehiški telekomunikacijski operater America Movil. Ta ima 160.000 zaposlenih in je prisotna v 18 državah v Ameriki in sedmih državah v Evropi.