Podjetja 1.9.2015 9:53

Hoferjeve poslovalnice v Sloveniji postale Unicefova varna točka

Ljubljana, 1. septembra - Na prvi šolski dan je vseh 76 Hoferjevih poslovalnic v Sloveniji postalo Unicefova varna točka, v kateri lahko otroci in mladostniki v stiski vedno najdejo osebo, ki jim bo prisluhnila in jim priskočila na pomoč. Trenutno se lahko otroci in mladostniki zatečejo v 566 varnih točk v 74 krajih po vsej Sloveniji.

Ljubljana. Trgovsko podjetje Hofer. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trgovsko podjetje Hofer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot pojasnjujejo pri Hoferju, so se nekateri zaposleni pri njih za ta namen udeležili šolanja, ki so ga v začetku junija tudi uspešno zaključili. Na ta način so pridobili znanja, s katerimi bodo lahko čustveno zmedenega in prestrašenega otroka pomirili in mu stali ob strani pri reševanju njegove težave. Lahko mu bodo pomagali ublažiti njegovo trenutno stisko in ga po potrebi napotili na druge organizacije, kjer bo lahko dobil strokovno pomoč, so zapisali v Hoferju.

Varna točka je posebej označen javni prostor, namenjen otrokom in mladostnikom, ki si lahko vanj zatečejo v primeru kakršne koli stiske. Odprta je čez ves dan in po možnosti tudi zvečer, otrokom pa pomagajo osebe, ki se udeležijo posebnega izobraževanja. Trenutno je v Sloveniji v ta namen usposobljenih 1200 oseb.

Otroci lahko varne točke prepoznajo po posebni nalepki, modri smejoči se hišici, ki je nameščena na vidnem mestu, v primeru Hoferja je to na vhodu.

Po podatkih Unicefa so se v minulem letu v varne točke 63-krat zatekli otroci in mladostniki, ki so bili v resnejših težavah, 102-krat pa otroci in mladostniki, ki so se znašli v manjših težavah.