4.9.2015 10:10

V Sloveniji po mnenju mladih ni podpornega okolja za ustanavljanje stanovanjskih zadrug

Ljubljana, 4. septembra - V Sloveniji stanovanjskih zadrug kot vira najemniških stanovanj za mlade še ni. Mladi podpirajo uvajanje novih oblik bivanja, a okolje, predvsem politika, po njihovem mnenju temu še ni naklonjeno. "Opcijo vidimo v okviru trajnostnih urbanih strategij, kjer so predvidene stanovanjske kooperative," je za STA dejal Blaž Habjan iz Mreže za prostor.

Ljubljana. Blok, stanovanje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Blok, stanovanje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"V Sloveniji nihče ne podpira najemanja stanovanj po zmerni ceni. Izkušnje iz drugih držav, recimo Švice, kažejo, da so lahko stanovanjske zadruge uspešen primer reševanja problematike pomanjkanja stanovanj," pojasnjuje Habjan, ki je sicer koordinator delovne skupine za stanovanjsko politiko pri projektu Mreža za prostor, ki povezuje nevladne organizacije s področja urejanja prostora.

Slovenija sodi med države, kjer mladi najdlje ostajajo pri starših. Brezposelnost in negotove zaposlitve z nizkimi plačami so osnovni razlogi, da mladi doma ostajajo tudi po 30. letu starosti. Zaradi nestabilnosti zaposlitev posledično ne morejo rešiti prvega stanovanjskega vprašanja, saj je trajno najemniški trg pri nas nerazvit, kreditov za nakup stanovanja pa mladi praviloma ne uspejo pridobiti, je za STA opozoril predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Spomnil je, da so v predlogu Nacionalnega stanovanjskega programa, ki naj bi ga vlada sprejela kmalu, med ukrepi za uvajanje novih alternativnih oblik bivanja opredeljene tudi stanovanjske zadruge. A pri tem pogrešajo konkretno opredelitev vloge predvsem stanovanjskih zadrug.