Podjetja #družba 22.8.2015 8:37

Na svetovnem kongresu o konoplji v Gornji Radgoni o vsestranskosti industrijske konoplje

Gornja Radgona, 22. avgusta - V okviru sejma Agra bo v Gornji Radgoni letos potekal tudi svetovni kongres o konoplji. Na njem bodo domači in tuji strokovnjaki razpravljali o možnostih in razsežnostih pridelave in uporabe industrijske konoplje, katere pridelava tudi v Sloveniji narašča.

Urugvaj, Montevideo. Sadika konoplje. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Urugvaj, Montevideo.
Sadika konoplje.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kongres prirejata zadruga Konopko in zavod Panonia v sodelovanju z društvom zeliščarjev Pomurja in Pomurskim sejmom iz Gornje Radgone. Ta največji dogodek, povezan z vsebinami o industrijski konoplji v Sloveniji, je prejšnja tri leta potekal v Lendavi, letos pa so ga prvič združili s sejmom Agra.

Na kongres, ki bo trajal od danes do 27. avgusta, so povabili številne predavatelje iz Slovenije in tujine, ki bodo predstavili tehnologije, inovacije in raziskave na področju industrijske konoplje v svetu, izdelke in materiale iz industrijske konoplje, industrijsko konopljo v agroživilstvu, medicinsko konopljo in mednarodno zakonodajo ter primere dobrih praks doma in po svetu.

Tudi v Sloveniji se namreč vedno več kmetov po besedah Alenke Zapušek iz zadruge Konopko odloča za gojenje industrijske konoplje, njene pozitivne lastnosti pa prepoznava tudi vedno več uporabnikov. "Lani je bilo okoli 500 hektarjev posejane konoplje v Sloveniji. Letos je ta številka že višja, blizu 700 hektarjev, a natančne še nimamo," je povedala za STA.

V Sloveniji je največ industrijske konoplje še vedno predelane v prehranske namene, ker je postopek predelave razmeroma enostaven. Vedno bolj pa se tudi slovenski pridelovalci zavedajo vsestranske uporabe te rastline. Tako bodo na letošnjem kongresu v Gornji Radgoni med drugim predstavili gradnjo savne iz konoplje.

Med Slovenci ima industrijska konoplja sicer še vedno določen negativen prizvok, še posebej po nedavnem incidentu na delavnici o uporabi industrijske konoplje v Žalcu, a je to po besedah Zapuškove neupravičeno in velikokrat le rezultat neustreznega poročanja medijev. "Treba je ločiti med industrijsko in indijsko konopljo. Industrijska konoplja je pri nas dovoljena za gojenje. Vedno več ljudi, ne le kmetov, se zaveda njenih prednosti in zato interes tako za pridelovanje kot predelovanje raste," je poudarila.

Industrijska konoplja je naraven, ekološki in popolnoma razgradljiv material. Ima najmočnejša in najtrpežnejša vlakna med vsemi rastlinami na planetu.

Konopljo lahko uporabimo tako v gradbeništvu, prehrani in medicini kot v tekstilni, kozmetični, papirni in avtomobilski industriji. Industrijska konoplja je lahko tudi surovina za pogonsko gorivo, v zadnjem času pa postaja zanimiva še za celo skupino novih inovativnih izdelkov.