Podjetja 3.8.2015 9:46

Večina delavk Aha Mure le za en dan na zavod za zaposlovanje

Murska Sobota, 3. avgusta - V propadli Aha Muri je nove pogodbe o zaposlitvi, ki bodo veljale od 4. avgusta, že konec preteklega tedna prejelo 347 od skupaj 380 zaposlenih, je danes za STA povedal stečajni upravitelj Stevo Radovanović. Ker so se jim stare pogodbe iztekle 31. julija, se morajo zaposleni za vmesni dan danes prijaviti na zavodu za zaposlovanje.

Murska Sobota. Logotip družbe Aha Mura. Foto: STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Logotip družbe Aha Mura.
Foto: STA
Arhiv STA

O tem, zakaj se je novi najemnik odločil za dvodnevni zamik sklenitve pogodb o zaposlitvi in kakšni so njegovi nadaljnji načrti, STA ni uspelo izvedeti, saj dosedanji tehnični vodja proizvodnje Dušan Gomboc, ki je ustanovil družbo Arum in najel prostore, stroje in blagovno znamko zato, izjav za medije za zdaj ne želi dajati.

Na murskosoboškem zavodu za zaposlovanje so se, vajeni preteklih Murinih zgodb, po besedah pomočnice direktorice Branke Kuzma Smolič dobro pripravili na današnje prihode 380 dosedanjih zaposlenih v Aha Muri, tako da večjih zapletov ne pričakujejo. Že v petek so jih povabili s konkretnimi urami prihoda na zavod, da ne bi prišlo do nepotrebnega čakanja, vse ostale stranke pa so prenaročili na druge dneve.

"Za nas je procedura enaka, kot če bi se na zavodu prijavili za daljši čas. Nekateri med njimi se dejansko tudi bodo, a kot za zdaj kaže, bo teh na srečo zelo malo," je za STA dejala Kuzma Smoličeva in dodala, da bo večino prijav opravljenih v Murski Soboti, nekaj pa tudi na uradih v Lendavi, Gornji Radgoni in v Ljutomeru.

Tudi na zavodu ne vedo povedati, zakaj se je podjetje odločilo nove pogodbe podpisati z vmesno prekinitvijo. Na vprašanje, ali bi si s tem lahko zagotovil kakšno državno subvencijo za zaposlovanje, Kuzma Smoličeva odgovarja, da trenutno zavod ne razpolaga s kakršnimkoli denarjem za programe aktivne politike zaposlovanja. Za zaposlene pa prijava na zavodu vseeno pomeni, da lahko izkoristijo nekatere socialne pravice.

Novi najemnik t.i. zdravega jedra Aha Mure bo delavke zaposlil s 4. avgustom, tako da se bo proizvodnja nemoteno nadaljevala. Po besedah stečajnega upravitelja Radovanovića ima najemnik zagotovljenih dovolj naročil, s katerimi tudi za v prihodnje kaže dobro. Mesečna najemnina za najem proizvodnih prostorov znaša 5000 evrov, najemnik pa poravnava tudi obratovalne stroške.