#družba 1.8.2015 9:22

Mednarodni hekerski PIFcamp bo za en teden okupiral Trento

Trenta, 1. avgusta - Udeleženci prvega slovenskega hekerskega kampa PIFcamp bodo prihodnji teden v dolini Trente razvijali različne projekte s področja nosljive tehnologije, računalniške umetnosti, svetlobnih intervencij, "bio-hackinga" in drugih. Delavnice bodo vodili domači in tuji gosti, med drugim umetnik Marko Peljhan in ameriška modna oblikovalka Lynne Bruning.

Ljubljana. Računalnik. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Računalnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Trenta. Dolina Soče in okoliški vrhovi, hribi, gore. Foto: Tinkara Zupan/STA

Trenta.
Dolina Soče in okoliški vrhovi, hribi, gore.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Za sodelovanje na kampu ni potrebno predznanje, temveč pripravljenost za skupinsko delo in aktivna participacija pri soustvarjanju različnih projektov, pravijo organizatorji, društvo Ljudmila in Zavod Projekt Atol. Kamp bo potekal med 3. in 9. avgustom v vasi Soča v dolini Trente.

Tema kampa izhaja iz teorije francoskega filozofa Jeana Baudrillarda o hiperrealnosti, vendar jo organizatorji smatrajo za zastarelo v kontekstu modernega življenja, saj je mogoče v vse vdreti in spremeniti. Iskali bodo kreativne in inovativne procese preoblikovanja različnih življenjskih področjih. Med drugimi bodo v sklopu praktičnih delavnic, predstavitev, izletov in raziskav razvijali projekte s področja tako imenovane DIY ali naredi sam elektronike, "bio-hackinga", e-tekstilij, nosljivih tehnologij, računalniške umetnosti in svetlobnih intervencij.

Udeleženci bodo na projektih sodelovali z izkušenimi domačimi in mednarodnimi gosti z različnih področjih, poleg že omenjene modne oblikovalke Lynne Bruning in umetnika Marka Peljhana, so organizatorji povabili še ameriškega zvočnega umetnika Petra Edwardsa, poznavalca divje prehrane Daria Cortese in hekerja Luka Freliha.

Ob koncu kreativnega druženja bodo v soboto 8. avgusta projekte predstavili širši javnosti, kasneje pa bodo v maniri prostega dostopa objavljeni na spletu.