Podjetja 30.7.2015 20:17

Podpisali pogodbo o prodaji Elana

Ljubljana/Begunje na Gorenjskem, 30. julija - Lastniki družbe Elan so danes v Ljubljani z Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises Limited podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža Elana, je Slovenski državni holding (SDH), največji lastnik Elana, objavil na spletni strani Ljubljanske borze.

Ljubljana. Elan, smuči, šport. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Elan, smuči, šport.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poleg SDH, ki je lastnik Elana postal po pripojitvi Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) in ima v lasti 49,03-odstotni delež, so pogodbo podpisali tudi Triglav naložbe (25,05 odstotka), DSU (17,34 odstotka) in Modra zavarovalnica (8,58 odstotka).

Predmet pogodbe so tako vsi poslovni deleži, ki predstavljajo 100 odstotkov osnovnega kapitala Elana, deleži pa so se na kupca prenesli takoj s podpisom te pogodbe, so zapisali v SDH.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je v izjavi novinarjem povedal, da si je SDH pri prodaji naložbe v Elanu prizadeval rešiti situacijo, ki je nastala z odločbo Evropske komisije glede državne pomoči v letu 2008 oziroma glede vrnitve državne pomoči.

"S tem je posledično omogočen nadaljnji obstoj družbe in ohranitev čim večjega števila delovnih mest," je dejal Pirc.

Iz SDH so v imenu prodajalcev dodatno sporočili, da po pogodbi Merrill Lynch International, ki je v 100-odstotni lasti Bank of America Merril Lynch, pripada 4,9-odstotni, Wiltan Enterprises, katerega 100-odstotni lastnik je VR Global Partners, pa 95,1-odstotni delež.

Kupca bosta Elanu "omogočila nadaljnji obstoj in dokončno ureditev dolžniško-upniških razmerij s finančnimi in drugimi upniki", pravijo v SDH.

Dodajajo, da si bosta med drugim prizadevala zagotoviti vire financiranja za Elan za namen vračila nedovoljene državne pomoči vplačnikom kapitala v višini 12 milijonov evrov, skladno s sklepom Evropske komisije, izdanim septembra 2012.

V SDH še pravijo, da je bil postopek prodaje, ki se je pričel julija 2013 z javno objavo povabila k posredovanju izkazov interesa za nakup, izveden "profesionalno, transparentno in enakopravno do vseh investitorjev v prodajnem postopku ter v skladu z mednarodno prakso na tem področju". Postopek je v imenu prodajalcev vodil in koordiniral PDP v sodelovanju s finančnim svetovalcem KF Finance in pravnim svetovalcem, Odvetniško družbo Soršak, Vagaja in partnerji.

Nadzorni svet SDH je v sredo dal pogojno soglasje k prodaji. Med pogoji je bilo, da kupca sprejmeta določene nefinančne zaveze, ki se nanašajo na spoštovanje delovne zakonodaje, veljavnih kolektivnih pogodb in ohranitev slovenskega jezika kot jezika komuniciranja z zaposlenimi.

Zaveze se nanašajo tudi na prizadevanje za ohranitev sedeža družbe v Sloveniji, za prestrukturiranje družbe z namenom zagotoviti njeno nadaljnje preživetje, izboljšanje njene učinkovitosti in nadaljnjega razvoja ter ohranjanje socialnega dialoga z zaposlenimi v skladu z delovno zakonodajo v Sloveniji.