30.7.2015 11:09

"Fotografija je le začetna točka ustvarjanja"

Ljubljana, 30. julija - Jure Kastelic je 23-letni vizualni umetnik iz Novega mesta, ki je v letu 2014 diplomiral iz študija fotografije na univerzi v Brightonu z diplomskim projektom "To, kar gledam, ni nikdar to, kar bi želel videti". Trenutno se ukvarja z organizacijo fotografskega festivala "fotopub", ki bo potekal od 3. do 9. avgusta v Novem mestu, v jeseni pa se vrača v London, kjer je po diplomi opravljal pripravništvo v dveh galerijah.

Ljubljana. Fotograf Jure Kastelic. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Fotograf Jure Kastelic.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana. Fotograf Jure Kastelic. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
Fotograf Jure Kastelic.
Foto: Anže Malovrh/STA

Pri svojem delu Jure združuje fotografijo s svojim zanimanjem za digitalno tehnologijo, računalnike in druge oblike umetnosti. "Pri ustvarjanju me ne zanima fotografija kot dokumentarna vrednost, torej, da bi naredil fotografijo le zaradi tega, da bi dokazal, da se je nekaj zgodilo, ampak je to samo neka začetna točka, od katere ustvarjaš naprej".

Mladi vizualni umetnik, ki se je s fotografijo začel ukvarjati že v srednji šoli, je svoje projekte predstavil že na številnih skupinskih in samostojnih razstavah po svetu, za svoje delo pa je prejel tudi številne nagrade.

Mednarodno najbolj odmeven je bil projekt Death reporters, ki je sestavljen iz fotografij brezčutnih izrazov voditeljev televizijskih informativnih oddaj v trenutku, ko poročajo o številu smrti. Med drugim so projekt objavili v britanskem časniku The Guardian, poleg tega pa si je Jure zanj prislužil tudi nominacijo za nagrado najprestižnejše fotografske agencije na svetu Magnum, kar je eden največjih uspehov v karieri mladega avtorja.

Jure meni, da je v Sloveniji priložnosti za kvalitetno delo mladih umetnikov dovolj. Sam se je za odhod v tujino odločil zaradi večjega tržišča ter širše podpore publike za tovrstno ustvarjanje, kar po njegovem mnenju ponuja tudi večje možnosti za uspeh.

Ustvarjalna Evropa (2014-2020) je program Evropske unije za kulturni in ustvarjalni sektor, ki pomaga pri povečevanju prispevka evropske kinematografije in kulturnega ustvarjanja k novim delovnim mestom in rasti. Na spletni strani programa so med drugim objavljeni tudi številni razpisi s področja kulture in ustvarjanja. Več o Ustvarjalni Evropi ter razpisih