Podjetja #družba 13.7.2015 16:34

Dars objavil razpis za elektronsko cestninjenje

Ljubljana, 13. julija - Dars je danes na svoji spletni strani objavil razpis za elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku. Rok za oddajo ponudb, ob kateri mora biti predložena tudi petmilijonska bančna garancija, je do 17. septembra, še isti dan jih bodo tudi odprli.

Ljubljana. Tovornjaki, avtocesta, tovorni promet. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tovornjaki, avtocesta, tovorni promet.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Razpisna dokumentacija za elektronsko cestninjenje je v tehnološkem smislu odprta in je naravnana predvsem na funkcionalnost in učinkovitost bodočega novega sistema. Odločitev o izboru tehnologije cestninjenja je v celoti prepuščena ponudnikom, seveda v okviru zahtev, ki jih glede tega postavlja evropska direktiva o interoperabilnosti cestninskih sistemov.

Cestninska shema bo zajemala vsa vozila, težja od 3,5 tone, vključno z avtobusi, pri čemer bodo opredeljene določene izjeme. Za vsa ostala vozila, težka manj kot 3,5 tone, bo še vedno veljal dosedanji sistem z vinjetami.

Projekt mora biti od podpisa pogodbe zaključen najpozneje v letu dni.

Dars z uvedbo novega cestninskega sistema sledi zlasti dvema ciljema. Želi finančno vzdržen sistem oz. ob čim nižjih stroških cestniniti tovorna oz. nevinjetna vozila za celotno avtocestno omrežje, ne le za sedanjih devet desetih. Poleg tega želi izpolniti zahteve evropske direktive, so v sporočilu za javnost zapisali v Darsu.

Dars ob tem izpostavlja tudi odnos do okolja, zaposlenih in uporabnikov avtocestnega sistema, boljšo prometno varnost, manjše onesnaževanje in precejšnje ekonomske prihranke uporabnikov.

Ob vzpostavitvi elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku cestninske postaje ne bodo več potrebne, zato jih bodo porušili. Dars bo z rušenjem cestninskih postaj začel po vzpostavitvi elektronskega cestninjenja. Dokler ta ne bo vzpostavljen in testiran, bodo cestninske postaje ostale.

Razpis za vzpostavitev elektronskega sistema cestninjenja je Dars pripravil že pred časom, a so bila pred objavo potrebna usklajevanja z vlado. Vlada je namreč morala najprej spremeniti sklep iz leta 2012, ki prenaša breme financiranja vzpostavitve elektronskega cestninjenja na ponudnika, kar je storila 21. maja, Dars pa je danes razpis tudi objavil.

Vodstvo Darsa z Matjažem Knezom na čelu ob uvedbi elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku pričakuje približno osemodstotno povečanje prihodkov. Skupni prihodki so lani znašali več kot 360 milijonov evrov, prihodki od cestnin pa so dosegli 344,2 milijona evrov.

Projekt elektronskega cestninjenja sicer poteka že dlje časa. Prvi razpis je Dars objavil že avgusta 2011, a ga je vlada po večkratnem podaljšanju marca 2012 ustavila. Februarja 2013 je bil objavljen drugi razpis, a je Državna revizijska komisija postopek zbiranja ponudb razveljavila - takrat se je na razpis prijavila le družba Kapsch TrafficCom, dva interesenta pa sta se še pred tem pritožila -, Dars pa je na osnovi priporočil komisije in sklepa vlade pripravil novo razpisno dokumentacijo.