Podjetja 3.7.2015 12:49

Atlanticov nakup Droge Kolinske bodo obravnavali študentje na Harvardu

Zagreb, 3. julija - Študentje na poslovni šoli prestižne ameriške univerze Harvard se bodo o strateškem upravljanju učili tudi na podlagi študije primera o prodaji Droge Kolinske hrvaški Atlantic Grupi iz leta 2010, so za STA potrdili na sedežu skupine v Zagrebu. Študijo sta pripravila profesorja iz Zagreba in s Harvarda.

Ljubljana. Droga Kolinska. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Droga Kolinska.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Na Harvardu so se za hrvaško-slovensko poslovno zgodbo po navedbah prodekana z zagrebške šole za ekonomijo in menedžment Mata Njavra odločili zato, ker je zelo malo kakovostnih tovrstnih študijskih primerov, ki se niso zgodili v ZDA. Zanimivo jim je bilo tudi to, da je podjetje v članici EU kupila družba iz države, ki ni bila članica EU, ter da sta bili podjetji približno enake velikosti, je še pojasnil eden od avtorjev študije Njavro.

Ob pomoči profesorja s Harvarda Yuhaija Xuana sta v letu in pol pripravila študijo, ki bo namenjena pouku iz strateškega načrtovanja, pozicioniranja družbe in prodora s trga v razvoju na razviti trg. Študentje bodo obravnavali tudi razvoj poslovanja in blagovnih znamk ter ocenjevali vrednosti družb, financiranja prevzemov in upravljanja z bilanco podjetja.

Primer študije ne vsebuje vseh podrobnostih o nakupu, posebej ne natančnih finančnih. Študentje se bodo morali postaviti v vlogo predsednika uprave Atlantic Grupe Emila Tedeschija, ki je izrazil zadovoljstvo, ker bodo primer preučevali na eni izmed najboljših poslovnih šol na svetu.

Atlantic Grupa je prvo hrvaško podjetje, katerega poslovanje bodo obravnavali študentje harvardske poslovne šole. Študijo primera bodo uporabili tudi med poletnim poukom zagrebške šole za ekonomijo in menedžement, je še dejal Njavro.