Podjetja #družba 30.6.2015 20:20

Komisarka Bulčeva: Projekt drugega tira ni bil dovolj zrel

Ljubljana/Bruselj, 30. junija - Projekt drugega tira med Koprom in Divačo je izpolnjeval mnoga merila za financiranje iz mehanizma CEF, se je pa za težavo izkazal kriterij pripravljenosti projekta - odprta so predvsem vprašanja dovoljenj in financiranja, je danes dejala evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška.
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Železniška povezava med Koprom in Divačo leži na dveh od devetih koridorjev, ovira za razvoj prometa na tem delu pa je premajhna zmogljivost, je, kot so sporočili iz Evropske komisije, komisarka navedla nekatere od meril, ki jih je projekt izpolnjeval.

Evropska komisija je za evropsko sofinanciranje iz mehanizma za povezovanje Evrope (CEF) prejela več kot 700 vlog in vse je obravnavala enako in jih ocenjevala glede na postavljena merila: pomembnost, pripravljenost, vpliv in kakovost. Glede na veliko število vlog in omejena sredstva za sofinanciranje je morala komisija dati prednost projektom, ki so pripeljani najdlje. Zato projekt drugega tira kljub nekaterim prednostim ni mogel biti izbran, pojasnjuje komisarka.

Kljub temu pa komisija podpira skupni cilj izgradnje drugega tira na celotni trasi, s čimer bi povečali zmogljivost in zagotovili skladnost z zadnjimi tehničnimi standardi EU. Zato bo komisija sofinancirala izgradnjo izvlečnega tira v višini 20,56 milijona evrov, del teh sredstev pa bo namenjen tudi proučitvi različnih možnosti za financiranje gradnje drugega tira, med njimi z javno-zasebnim partnerstvom.

Komisarka dodaja, da bodo kmalu nove priložnosti za evropsko sofinanciranje drugega tira. Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI) je tik pred sprejemom in Evropska komisija bo jeseni objavila drugi poziv za sofinanciranje iz CEF, v okviru katerega bo na voljo skupno sedem milijard evrov. Bulčeva upa, da bodo slovenske oblasti tudi v drugo prijavile projekt drugega tira.

O tem, da projekt drugega tira ni bil izbran za sofinanciranje iz CEF, je danes razpravljala tudi koalicija. Kot je po srečanju povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, minister Peter Gašperšič na srečanju ni sodeloval, pogovor pa ni šel v smeri kritik ministra, ampak je tekel o tem, kakšne napore bodo vložili v to, da z optimizacijo tega projekta nastopijo ob naslednji možni priložnosti.

Kar nekaj priložnosti se ponuja, treba jih je preučiti in se na podlagi revizijske ocene, ki jo bodo dobili s strani OECD, dogovoriti za optimizacijo prijave in presoditi, katera je najbolj optimalna, je še dejala Kustec Lipicerjeva.