Startupi 30.6.2015 13:02

V Kopru bodo na celodnevnem posvetu predstavili priložnosti socialnega podjetništva

Koper, 30. junija - V prostorih Regionalnega razvojnega centra Koper bodo v četrtek organizirali celodnevni brezplačni posvet z delavnicami na temo socialnega podjetništva. V zaostrenih razmerah so pod največjim pritiskom najbolj ranljive skupine prebivalstva, razvoj socialnega podjetništva pa je lahko učinkovit odgovor na sedanja ekonomska in socialna vprašanja.

Posvet, ki ga organizira regionalni razvojni center v sodelovanju s Središčem Rotunda in drugimi partnerji, je namenjen zainteresiranim posameznikom in organizacijam. Na njem bo Tomaž Stritar (Uspešen podjetnik) vodil delavnico na temo vitkega poslovnega modela za socialna podjetja, Blaž Branc (Baltazar) bo poskušal odgovoriti na vprašanje, ali je marketing v socialnih podjetjih drugačen, o tem, kakšen proračun potrebujemo za prodajne aktivnosti socialnega podetja, pa bo govorila Sonja Peklenik (Kratos), so po današnji novinarski konferenci sporočili iz Središča Rotunda.

Posvet je del evropskega projekta SloHra Socionet, ki in naslavlja temeljne razvojne probleme na čezmejnem območju Slovenije in Hrvaške. S prihodom recesije se je namreč povečalo število dolgotrajno brezposelnih, gospodarstvo ustvarja dokaj nizko dodano vrednost, ki ne temelji na lokalnih prednostih, poleg tega pa je prisotno še staranje prebivalstva in "odliv" mlajše generacije, ugotavljajo organizatorji posveta.

V teh razmerah so pod največjim pritiskom posamezne najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki so najmanj konkurenčne na trgu dela. Prav razvoj socialne ekonomije in podjetništva je lahko učinkovit odgovor na resna ekonomska in socialna vprašanja, ki se odpirajo v teh regijah.

Projekt se izvaja v Obalno-kraški regiji, Primorsko-notranjski regiji, Jugovzhodni Sloveniji, Posavski regiji in Istarski županiji, Primorsko-goranski županiji ter Karlovački županiji. Predvidenih je več aktivnosti za spodbujanje razvoja socialnega podjetništva, konkretni cilj pa je ustanovitev vsaj enega socialnega podjetja v celotnem upravičenem območju in s tem povečati zaposlitvene priložnosti na danem območju.

V Sloveniji je sicer registriranih 88 socialnih podjetij, od tega jih v Obalno-kraški regiji pet, ki pa niso vsi polno aktivni. Prvi evropski razpisi za socialno podjetništvo, ki naj bi sprožili razvoj na tem področju, bodo objavljeni predvidoma pred koncem leta, so še zapisali v Središču Rotunda.