Startupi #družba 21.6.2015 9:02

Bioplastika iz konoplje prepričala na državnem tekmovanju ClimateLaunchPad

Ljubljana, 21. junija - Ekipa zadruge Konopko je s konopljino bioplastiko osvojila prvo mesto na državnem tekmovanju ClimateLaunchPad, ki je potekalo pod okriljem evropskega združenja Climate-KIC. Z osvojenim prvim mestom so si v ekipi priborili vstopnico za evropsko prvenstvo v Amsterdamu, na katerem se bodo pomerile ekipe iz 28 držav.

Ljubljana.
Ekipa Zadruge Konopko.
Foto: Zadruga Konopko

Ljubljana.
Ekipa Zadruge Konopko je na državnem tekmovanju osvojila prvo mesto.
Foto: Zadruga Konopko

Ljubljana.
Konopljina bio plastika Zadruge Konopko.
Foto: Zadruga Konopko

Ljubljana.
Ekipa Zadruge Konopko.
Foto: Zadruga Konopko

Ljubljana.
Predstavitev ideje Zadruge Konopko.
Foto: Zadruga Konopko

Ljubljana.
Predstavitev ideje Zadruge Konopko.
Foto: Zadruga Konopko

Na tekmovanju, ki ga je organiziral Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) v sodelovanju s Kemijskim inštitutom in Tehnološkim parkom Ljubljana, je zadruga Konopko strokovno žirijo "navdušila s svojo vizijo okolju prijaznih izdelkov iz konoplje na pravi poti v smeri podjetniških inovacij, ter družbi in okolju prijaznih", so zapisali v zadrugi.

Konopljina bioplastika zadruge za razvoj trajnostne pridelave in predelave konoplje Konopko je izdelana iz popolnoma razgradljivega bio materiala, narejenega iz konopljinih vlaken in polimerov mlečne kisline (PLA). Razvoj produkta poteka v sodelovanju s podjetjem Plastika Skaza in Visoko šolo za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca.

Septembra se bodo na evropskem prvenstvu, ki je največje evropsko tekmovanje poslovnih idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam in trajnostnega razvoja, potegovali za nagrado v višini 10.000 evrov. Poleg finančne nagrade pa v zadrugi kot eno izmed prednosti pri udeležbi na prvenstvu izpostavljajo tudi možnost realizacije poslovne ideje s postavitvijo startup podjetja ali poslovne enote in iskanje potencialnih partnerjev ali investitorjev v projekt.

ClimateLaunchpad je program združenja Climate-KIC. Climate-KIC je združenje, ustanovljeno s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology - EIT), z namenom spodbujanja inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Je največje evropsko javno-zasebno partnerstvo, sestavljeno iz mednarodne mreže podjetij, akademskih ustanov in javnih organizacij, zadolženo za zagotavljanje evropske trajnostne rasti.