#družba 14.6.2015 13:10

Na mednarodni konferenci o e-orodjih za zdravje pri delu v Španiji tudi razvijalci iz Slovenije

Ljubljana/Bilbao, 14. junija - Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu, ki si prizadeva za varno in zdravo delovno okolje, je na konferenci o e-orodjih za zagotavljanje zdravja pri delu v španskem mestu Bilbao minuli teden predstavila razvijalce, katerih rešitve bi lahko uporabili na svojem področju dela. Iz Slovenije so prišli razvijalci rešitve 24alife Corporate.

Ljubljana. Pisarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Pisarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na konferenci so želeli ugotoviti, katera e-orodja na področju varnosti in zdravja pri delu so sploh na voljo. Kot so v agenciji pojasnili za STA, si prizadevajo, da bi pri preventivnih ukrepih bolj uporabljali tovrstna orodja.

Predstavniki iz Slovenije so predstavili rešitev 24alife Corporate, ki omogoča enostaven dostop do vsebin za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga ter spodbuja zaposlene, da tudi sami beležijo svoje aktivnosti in napredek, so sporočili iz razvojnega centra IKTS iz Žalca.

Gostje s Švedske so na konferenci predstavili e-orodja za zagotavljanje ustrezne svetlobe in za preprečevanje hrupa, z Norveške pa za preprečevanje poškodb z električnim tokom.

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) je mrežna organizacija z informacijsko točko v vsaki državi članici EU kot tudi v državah Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA) ter državah kandidatkah. Agencija EU-OSHA je tako bolj uspešna pri oblikovanju zdravega, varnega in produktivnega delovnega okolja, ker omogoča učinkovitejšo izmenjavo informacij, navaja na svoji spletni strani.

Številni delodajalci tudi v Sloveniji so že ugotovili, da se vsak evro, ki ga vložijo v zdravje zaposlenih, večkratno povrne med drugim zaradi manj odsotnosti delavcev z dela, njihove večje učinkovitosti in zmožnosti pri delu.

Delodajalci so republiškemu inšpektoratu za delo lani prijavili več kot 9300 nezgod, med katerimi je bilo 23 smrtnih, kar je največ v zadnjih štirih letih. Več kot 400 nezgod je bilo težjih, nekaj manj kot 8900 pa lažjih, izhaja iz letnega poročila inšpektorata za lani.