5.6.2015 6:00

Hiša eksperimentov letos znova z Znanstivalom

Ljubljana, 5. junija - Naslednje tri dni bo v Ljubljani znova potekal Znanstival, ki ga že več let zapored organizira center znanosti Hiša eksperimentov ter je namenjen promociji znanosti in inovativnosti. Do nedelje se bodo tako zvrstile delavnice, predavanja in razni eksperimenti, so sporočili organizatorji in dodali, da je edini pogoj za udeležbo radovednost.

Ljubljana. Hiša eksperimentov. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Hiša eksperimentov.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Znanstival bo danes na Prešernovem trgu ob 10. uri odprl kantavtor Adi Smolar. Pred tem pa bo po navedbah organizatorjev moč slišati petje himne Hiše eksperimentov.

"Tridnevni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj, eksperimentalnih delavnic in znanstvenega performansa je namenjen vsem, ki jim je namenjena tudi Hiša eksperimentov. Torej zares vsem," so zapisali organizatorji.

Po središču Ljubljane bodo izvajali različne poskuse, da se tako na poljuden način prikažejo znanstvene teme. Na delavnicah bodo lahko obiskovalci iz enostavnih predmetov izdelovali različne stvaritve, kot so oboe, vulkani, letala, vozila na zračni blazini, spektroskope, fagote in še marsikaj.

Na t. i. vrtu eksperimentov pa se bodo na stojnicah predstavile še druge institucije, ki po merilih Hiše eksperimentov uspešno delujejo na področju promocije izobraževanja in znanosti.

Znanstival je po trditvah organizatorjev naravnan k poljudni predstavitvi in posredovanju raziskovalnih dosežkov in razumevanju osnovnih znanstvenih načel tako mladim kot odraslim.