Podjetja #družba 1.6.2015 13:18

Mladi gospodarstveniki na Summit 100: Države JV morajo postati ena gospodarska regija

Portorož, 1. junija - Države jugovzhodne Evrope morajo postati ena gospodarska regija, saj bodo le tako lahko konkurirale v svetu. Zastaviti si morajo cilje in jim tudi slediti, pri tem pa jim mora podporo dati tudi politika, je bilo ključno sporočilo uvodnega panela dvodnevega srečanja poslovnih voditeljev iz držav jugovzhodne Evrope Summit 100.

Portorož, GH Bernardin. Dogodek Pre-Samit100, na katerem so se zbrali mladi voditelji, ki jih je nagovoril priznani mednarodni svetovalec Peter Kraljič. Podpredsedniva Delte Holdinga Marija Desivojević. Foto: Stanko Gruden/STA

Portorož, GH Bernardin.
Dogodek Pre-Samit100, na katerem so se zbrali mladi voditelji, ki jih je nagovoril priznani mednarodni svetovalec Peter Kraljič.
Podpredsedniva Delte Holdinga Marija Desivojević.
Foto: Stanko Gruden/STA

Po besedah nekdanjega direktorja podjetja McKinsey & Company Petra Kraljiča vsa regija potrebuje izboljšave. Zato morajo države pospešiti strukturne reforme in jih še dopolniti. Vstop v EU pri tem ne more in ne sme biti edini cilj držav.

Da so za uspeh potrebni jasno določeni cilji, je poudaril predsednik uprave NLB Janko Medja, kateremu se zdi, da Slovenija po vstopu v EU nima več cilja. Potenciala je po njegovih ocenah dovolj, potrebne so samo odločitve.

Z Medjo se je strinjal član uprave ASA Holdinga Eldin Hadžiselimović, ki je prepričan, da je le z jasno zastavljenimi strateškimi cilji mogoče doseči napredek, saj potencial obstaja. Na poti do uresničitve zastavljenih ciljev pa so pomembne tudi vse male zmage, je dodala podpredsednica Delte Holdinga Marija Desivojević.

Ključen cilj, ki predstavlja osnovo za vso regijo, pa je po ocenah govorcev zaupanje in politična stabilnost.

Da bi regija, ki ima veliko potenciala, v prihodnje postala bolj konkurenčna, je po mnenju Desivojevićeve nujno povezovanje. "Biti moramo ena gospodarska regija. Sprijazniti se moramo, da gre za male trge in ti sami ne morejo biti dovolj konkurenčni. Skupna gospodarska regija pa bi imela večjo moč," je izpostavila in dodala, da lahko vlade pri tem storijo veliko.

Tako Desivojevićeva kot Hadžiselimović sta precej kritična do dosedanjega delovanja vlad. Oba pogrešata pristop politike h gospodarstvu, kot pravita, je doslej veljalo, da so se vedno gospodarstveniki obračali na politiko in ne obratno. Ima pa gospodarstvo veliko izkušenj, ki jih lahko ponudi tudi politikom, zato bi morali tudi politiki sami pristopati do gospodarstva. Summit 100 je tako po ocenah govorcev velika priložnost.

Medtem ko gospodarstveniki izražajo veliko voljo do povezovanja in izboljšav s ciljem krepitve konkurenčnosti, pa je Kraljič skeptičen do volje politike. Kot je dejal, se politika sooča z lastnimi interesi, ki pa so velikokrat v nasprotju z interesi države. Politika bi morala po njegovih besedah preseči te interese, le tako bo mogoče stvari premakniti naprej, je poudaril.