Intervju Podjetja 28.5.2015 20:48

Kuštrak za STA: Agrokor podpira preboj Mercatorja na trgovski vrh v regiji

pogovarjal se je dopisnik STA iz Zagreba Goran Ivanović

Zagreb, 28. maja - Namera Agrokorja ni le, da bo Mercator največje trgovsko podjetje v državah, v katerih posluje, ampak tudi najboljše podjetje na teh trgih, je za STA dejal član nadzornega odbora Agrokorja Damir Kuštrak, ki se bo udeležil Summita 100 v začetku prihodnjega tedna v Portorožu. Izpostavil je tudi pomembnost poslovnega povezovanja v regiji.

Ljubljana, Ekonomska fakulteta. Mednarodna razvojna konferenca FDI Summit Slovenia 2014. Okrogla miza o postopku privatizacije 15 podjetij v državni lasti. Izvršni podpredsednik za izvoz pri Agrokorju Damir Kuštrak. Foto: Tamino Petelinšek/ST

Ljubljana, Ekonomska fakulteta.
Mednarodna razvojna konferenca FDI Summit Slovenia 2014.
Okrogla miza o postopku privatizacije 15 podjetij v državni lasti.
Izvršni podpredsednik za izvoz pri Agrokorju Damir Kuštrak.
Foto: Tamino Petelinšek/ST

Kuštrak je izrazil optimizem glede letošnjega poslovanja Mercatorja, ki je lani sicer beležil izgubo. "Mercator je že v prvem letošnjem trimesečju posloval pozitivno in bo tako nadaljeval. Med razlogi za to je dejstvo, da so uprava in zaposleni dobro sprejeli nekoliko drugačno poslovno filozofijo. Najbolj pomembno pa je, da so spremembe prepoznali tudi potrošniki. Na tem tudi temelji optimizem glede krepitve uspešnega poslovanja," je izjavil.

Po lanskem prevzemu največje slovenske trgovske verige se je Agrokor zavezal, da bo preprečil negativne vplive koncentracije Mercatorja in Konzuma na hrvaškem trgu. Kuštrak je potrdil, da postopek, med katerim se bodo na domačem trgu odpovedali 96 trgovinam Konzuma in Mercatorja-H, poteka izjemno dobro in hitro.

"V Agrokorju smo veseli krepitve slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) in slovenskega gospodarstva v celoti, saj je to dobro za posle, ki jih imamo v Sloveniji. Z vsemi močmi podpiramo prizadevanja Mercatorja, da bo najboljša in največja trgovska veriga ne le v Sloveniji, temveč tudi v Srbiji, Črni gori in ostalih državah v katerih posluje," je dejal Kuštrak.

V pogovoru za STA je ocenil, da so pogoji za poslovanje v Sloveniji in na Hrvaškem podobni glede na članstvo obeh držav v EU. Podobne pa so tudi ovire za poslovanje, a so se po njegovem mnenju zgodili pozitivni premiki pri pogojih za poslovanje med članicami EU in CEFTA. "Obstaja vrsta parafiskalnih in administrativnih ovir, ki bi jih lahko vsaka država umaknila do določene mere. To boste slišali od vseh vodilnih poslovnežev, ki bodo v Portorožu," je izpostavil.

Agrokor namerava po Kuštrakovih besedah postati najboljša živilska družba v regiji ter načrtuje nadaljnje izboljšanje svojih izdelkov in storitev. "Če bodo možnosti, se bomo širili tudi zunaj regije, kar bo odvisno tudi od ekonomskega stanja v širšem poslovnem okolju. Upamo, da je kriza za nami," je dejal.

Glede medijskih ugibanj, da bi kakšna od vodilnih evropskih trgovskih družb, kot je britanski Tesco, prevzela Agrokorjevo prodajno mrežo, vključno z Mercatorjem in Konzumom, je Kuštrak odgovoril, da je po njegovih informacijah Tesco v poslovnih težavah. "Lahko da se bo prej zgodilo obratno, da bi Agrokor prevzel nekatere operacije Tesca," se je nasmejal.

Kuštrak je tudi podpredsednik upravnega odbora Summita 100, na katerem se bodo prihodnji teden v Portorožu zbrali vodilni podjetniki jugovzhodne Evrope. Gre za četrto tovrstno srečanje poslovnežev, ki bo po Srbiji, Črni gori in Hrvaški prvič potekalo v Sloveniji.

V Portorožu bodo gostili tudi predsednike držav iz regije, evropsko komisarko za promet, ministre, pristojne za promet, ter župane prestolnic držav regije.

"Izjemno pomembno je, da politiki, ki se bodo udeležili srečanja, zaznajo pomembnost poslovnega povezovanja v regiji, ne pa da bi takšne pobude preprečevali," je dejal.

Kot je pojasnil Kuštrak, predsedniki držav načeloma nimajo pristojnosti za vodenje gospodarske politike, a imajo moralno odgovornost za prizadevanja za krepitev poslovanja podjetij tako v regiji in širše. Po njegovih besedah je povezovanje izjemno pomembno, kar "Agrokor tudi dokazuje".

Izrazil je tudi pričakovanje glede pogovorov ob predstavitvi 315 milijard evrov vrednega naložbenega načrta Evropske komisije. "Bistveno je, da načrt izvaja zasebni sektor ob podpori držav članic EU. Zato je pomembno, da se zasebni sektor vključi v različna področja. Za Agrokor sta predvsem pomembna logistika, se pravi promet, in energetika, pa tudi ostala področja," je pojasnil.

Kuštrak je menil, je v jugozahodni Evropi še veliko poslovnega potenciala. Vendar pa je potrebno še veliko dela, da bi okrepili konkurenčnost, saj velik konkurenčni pritisk občutijo tako podjetja v Sloveniji kot na Hrvaškem, ki sta članici EU, pa tudi v ostalih državah regije, ki so sestavni del trgovinskega območja CEFTA.

"V regiji je videti veliko sprememb, prevzemov in združevanj. To je dobro, saj imajo tako okrepljene družbe, ki poslujejo na več trgih, tudi več potenciala za širitev. Nekatere družbe so to že storile, nekatere se na to še pripravljajo. Predvsem živilski sektor ima dobre priložnosti, seveda pod pogojem, da se še naprej združuje," je sklenil član nadzornega odbora Agrokorja Kuštrak.