Podjetja 28.5.2015 20:48

Summit 100 - priložnost za oblikovanje t.i. new deala za regijo

Ljubljana, 28. maja - Srečanje poslovnih voditeljev JV Evrope Summit 100 predstavlja prispevek vodilnih menedžerjev k pospešenemu gospodarskemu sodelovanju in večji konkurenčnosti regije. Letos bo prvič potekalo v Sloveniji, cilji pa so veliki - oblikovanje t.i. new deala za regijo, ki ima težave s konkurenčnostjo, hkrati pa veliko še neizkoriščenih potencialov.

Logatec. Promet na avtocesti. Foto: Anže Malovrh/STA

Logatec.
Promet na avtocesti.
Foto: Anže Malovrh/STA

Dogodek bo v ponedeljek in torek v Portorožu združil več kot 150 poslovnih voditeljev ter politični vrh iz regije, predstavniki Evropske komisije, vodjo Evropske investicijske banke ter generalnega sekretarja Nordijskega sveta ministrov. Kot je za STA poudarila programska direktorica srečanja Jelena Radulović, je dogodek postal pomembna iniciativa ne le v regiji, ampak tudi za regijo in za Evropo.

Letos o učinkih prometa na konkurenčnost in pametnih mestih

Na srečanjih Summit 100 udeleženci pretresajo možnosti skupnega sodelovanja za povečanje konkurenčnosti regije in razmišljajo o ukrepih, s katerimi naslovijo politiko. Omenjenima stalnima temama so vsako leto dodane še druge zgodbe, je za STA povedala izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc.

Tako bo letos pomemben del pogovorov na srečanju tekel skozi prizmo učinka prometa na konkurenčnost v regiji. "Nekateri udeleženci do Portoroža, kjer bo potekalo srečanje Summit 100, potrebujejo tudi dva dni, kar je v sodobnem svetu izraz nekonkurenčnosti. Če so takšne ovire prisotne, posel ne more slediti," je dejala Šmučeva.

Druga pomembna tema letošnjega srečanja bodo pametna mesta, ki lahko postanejo gonilna sila vključujoče in trajnostne rasti. Kot je dejala Šmučeva, bo govora tudi o Junckerjevem naložbenem načrtu. Udeleženci bodo lahko iz prve roke izvedeli konkretnejše informacije o izvedbi tega načrta.

Želijo si otipljivih rezultatov

"Odkar smo leta 2010 zagnali projekt Summit 100, smo dosegli občuten napredek," je zatrdila Radulovićeva. "Vendar bi lagala, če bi dejala, da sem z doseženim povsem zadovoljna," je dodala.

Želi si, da bi doslej dosegli bolj otipljive rezultate. "A sem precej prepričana, da bodo ti prišli do našega petega letnega srečanja v letu 2016," je dejala.
Konkretne rešitve, odpravljanje nekaterih problemov, na katere je gospodarstvo v preteklosti že opozarjalo, pričakuje tudi Šmučeva, ki pa se zaveda, da reševanje težav v politiki terja nek čas, ki ga v gospodarstvu niso navajeni.

Radulovićeva je sicer kot najvidnejše dosedanje dosežke iniciative izpostavila priznanje političnih voditeljev v regiji, da je Summit 100 platforma za dialog med politiko in podjetniki o izboljšanju konkurenčnosti regije in nacionalnih gospodarstev.

Summit 100 kot pomembnega prepoznavata tudi Evropska komisija in Nordijski svet ministrov. Še en zelo otipljiv rezultat pa je oblikovanje regionalnega gradbenega konzorcija Feniks, ki je združil več kot 60 podjetij iz Slovenije, Srbije, BiH in Črne gore z namenom skupnega nastopa na treh trgih. "Opravili so že nekaj precej dobrega dela v Rusiji, pred njimi pa je še več projektov, predvsem v Rusiji, Afriki in na Bližnjem vzhodu," je povedala sogovornica.

Iskanje 'new deala' za regijo

Iniciativa je bolje povezala podjetja v regiji in okrepila poslovno integracijo. "V tej regiji smo ustvarili mrežo podjetij," je pojasnila Radulovićeva. Povezovanje je postalo nuja za podjetja, ki se spopadajo z globalizacijo. "Trgi naših držav so majhni za investicije, pa tudi majhni za veliko podjetje, ki želi ustvarjati rast. Regionalni doseg je zato nujen za katero koli uspešno podjetje, ki želi nadaljevati rast," je menila. Besede je Radulovićeva podkrepila tudi s primeri - prevzem Mercatorja s strani Agrokorja ter napredovanje Atlantic Grupe v smeri regionalnega voditelja.

Cilj Summita 100 je oblikovanje tako imenovanega 'new deala' za našo regijo, je dejala Radulovićeva. "Gre za iskanje uspeha pri izvozu hrane, na področju informacijske tehnologije in implementaciji gradbenih projektov na tretjih trgih. Nanaša se tudi na skupne interese pri razvoju infrastrukture, kot sta hitra železnica in širokopasovni internet, ter izvajanju potencialnih projektov ter na vprašanje, kako razrešiti največjo težavo regije - brezposelnost, na regionalni ravni," je nadaljevala.

Prav tako se želijo organizatorji osredotočiti na vprašanje dostopa do energetskih virov, pa tudi cen in distribucije. "Pri 'new dealu' gre za to, kako sprostiti potencial in regijo spremeniti iz problematične v inovativno in hitro rastoče središče dobrih projektov, odličnih idej in uspešnih podjetij," je poudarila Radulovićeva.

Ovire za sodelovanje so v glavah

Največje ovire za boljše sodelovanje v regiji so po besedah Radulovićeve še vedno v nekaterih glavah in nedavni zgodovini. "Spoštovati moramo zgodovino, a hkrati se moramo bolj obrniti proti prihodnosti, zavoljo naših otrok," je menila. "In Summit 100 je platforma, ki spoštuje preteklost, a je trdno in odločno predana boljši prihodnosti regije," je poudarila programska direktorica.

Sama v regiji vidi ogromno sinergij. Izpostavila je geostrateški položaj, naravne vire, kreativnost, ki je osnova za inovacije. Radulovićeva priznava, da vse skupaj ni enostavno. "A moramo nadaljevati, medtem ko previdno in ob spoštovanju preteklosti odstranjujemo ovire," je menila.

Na tem bodo še naprej delali tudi organizatorji Summit 100. "Moja osebna vizija je, da bi v imenu 100 zamenjali s 1000 in začeli institucionalizirati regionalno sodelovanje, medtem ko bi hkrati delali na implementaciji regionalnih projektov," je izpostavila sogovornica.

Začelo se je z državami nekdanje Jugoslavije, a s fokusom na Sloveniji, Hrvaški in Srbiji. Albanija se je vključila lani. "Zakaj ne bi vključili še ostalih držav jugovzhodne Evrope, kot so Romunija, Bolgarija in morda celo Madžarska? Razvijamo platformo in sprejemamo vse, ki delijo vizijo z nami," je poudarila programska direktorica. "Prepričana sem, da prihodnost dela za nas," je sklenila.