Startupi #družba 24.5.2015 10:45

Najboljši mladinski startup 2015 je Upress [video]

Ljubljana, 24. maja - Na Ustvarjalnikovi zaključni konferenci so v soboto zvečer izbrali najboljši mladinski startup 2015, ta naslov si je izborila ekipa Upress. Osnovali so brezžično tipkovnico, ki za delovanje ne potrebuje baterij, saj se polni sama s tipanjem. Za nagrado jih čaka izobraževanje in tekmovanje s področja podjetništva na eni izmed fakultet na Tajvanu.

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko. Ustvarjalnikova zaključna konferenca 2015. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko.
Ustvarjalnikova zaključna konferenca 2015.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA

Kot so sporočili organizatorji, so v finale poleg nagrajene ekipe Upress prišle še štiri druge ekipe, in sicer prenosna klima This, steklenica, s katero sami naredimo vodo z okusom Geaa, rešitev za lepo nalakirane nohte ZiNails in zabavni paket FunPack.

Na konferenci, ki je potekala na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, so udeleženci ob predstavitvah projektov poslušali tudi uspešne podjetniške zgodbe mladih podjetnikov iz Slovenije in sveta. Med drugim je nastopila 17-letna Romunka Mara Steau, ki je razvila mobilno igro Teenpreneur, s katero se mladi učijo finančne pismenosti. Vodja marketinga v madžarskem investicijskem skladu Traction Tribe Zsolt Farkas, ki je ustanovil prvi madžarski klub mladih podjetnikov, pa je v svojem predavanju poudaril veščine, ki jih morajo mladi podjetniki osvojiti, ko želijo predstaviti idejo bodočim investitorjem.

Tudi ostali udeleženci programa, ki niso prišli v finalni izbor, so bili zadovoljni z letošnjo izvedbo. Član ekipe Indu Mate Tim Bogataj je tako poudaril, da so se med letom na delavnicah veliko naučili in so zelo zadovoljni s sodelovanjem. Skupaj s preostalima članoma Miho Krhlikarjem in Marko Porom so zasnovali vedno hladen podstavek za posode, ki se jih uporablja na indukcijskih štedilnikih, vendar so morali zaradi tehničnih težav s projektom prekiniti.

Dogodka se je med drugim udeležila tudi predstavnica javne agencije Spirit Mojca Skalar Komljanc, ki jo je dogodek pozitivno presenetil. "Dogodek je na visoki ravni, tu so že pravi potencialni podjetniki, na takih je treba graditi," je še dodala.

To je bila že 6. Ustvarjalnikova zaključna konferenca, ko po celoletnem programu podjetniških krožkov, na katerih sodelujejo dijaki s svojimi idejami, izberejo zmagovalni projekt. Letos je sodelovalo skoraj 300 mladih iz Slovenije in Trsta, so zapisali v vabilu na dogodek. V primerjavi s preteklimi leti je bil letos opazen porast podjetniških idej osnovanih na izdelkih in ne na aplikacijah, kar je potrdil tudi vodja Ustvarjalnika Mitja Goljar.