Startupi 19.5.2015 16:38

Slovenski Ondu na Kickstarterju v manj kot dveh dneh do 90 odstotkov sredstev

Velenje, 19. maja - Slovenska podjetniška ekipa Ondu je z lesenimi kamerami pinhole pred dvema letoma navdušila podpornike na Kickstarterju. Namenili so ji 10-krat več od zastavljene vsote. Tokrat se na Kickstarterju predstavlja z drugo generacijo priljubljenih lesenih kamer in v slabih dveh dneh je zbrala že več kot 90 odstotkov zastavljenih sredstev.

Ljubljana. Ondu pinhole kamere MK II. Foto: Ondu

Ljubljana.
Ondu pinhole kamere MK II.
Foto: Ondu

Ljubljana. Ondu pinhole kamere MK II. Elvis in Beni Halilović. Foto: Ondu

Ljubljana.
Ondu pinhole kamere MK II.
Elvis in Beni Halilović.
Foto: Ondu

Ljubljana. Ondu pinhole kamere MK II. Foto: Ondu

Ljubljana.
Ondu pinhole kamere MK II.
Foto: Ondu

Ustanovitelj in idejni vodja ekipe Ondu Elvis Halilović iz Velenja je že leta 2013 uspešno zaključil prvo kampanjo na spletnem portalu za množično financiranje Kickstarter, ko je namesto zastavljenih 10.000 dolarjev (8980 evrov) zbral kar 109.391 dolarjev. Takrat mu je zastavljeni cilj uspelo doseči v manj kot 48 urah in tudi tokrat se bo očitno pisala podobna zgodovina. Sodeč po spletni aplikaciji Kicktraq, ki spremlja trende financiranja projektov na Kickstarterju, naj bi Ondu za lesene kamere pinhole MK II ob koncu kampanje 25. junija namesto zastavljenih 20.000 zbral preko 200.000 dolarjev.

V odmevni prvi kampanji so prejeli veliko komentarjev in nasvetov, na podlagi katerih so izboljšali določene elemente lesenih kamer. Kamera Ondu Pinhole MK II naj bi bila bolj vzdržljiva, zaradi dodelanega magnetnega sistema pa pričakujejo tudi manj težav z osvetlitvijo. Vse izboljšave naj bi izboljšale proces fotografiranja. Na željo lastnikov prve generacije kamer pa so dodali tudi ročno izdelane torbice, ki kamero dodatno zaščitijo, so napredke obrazložili na predstavitveni strani kampanje.

Glede na prve izkušnje so tokrat bolj pripravljeni in ne pričakujejo zamud. Delavnica je že vzpostavljena in pri izdelavi kamer Haliloviću pomagajo še družina ter Žiga Miklavc, ki so sodelovali že pri prvi generaciji. Razpošiljanje kamer podpornikom je tako načrtovano v novembru, so še zapisali.

Kamera pinhole ali tudi t.i. camera obscura je najbolj preprosta oblika fotoaparatov, ki ne vsebuje leče. Po slovensko se ji lahko reče tudi luknjičarka, saj fotografija nastane tako, da se osvetli svetlobno občutljiv material - bodisi fotografski film bodisi papir - skozi majhno luknjico. Zaradi tako majhne luknjice, skozi katero preseva svetloba, je potreben daljši čas osvetlitve, kar je vidno v običajno rahlo zamegljenih fotografijah.