#družba 5.5.2015 9:20

Na dnevih elektrotehnike o sodobnih tehnologijah

Vrhnika, 5. maja - V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki se danes začenjajo 14. dnevi elektrotehnike. Potekali bodo do nedelje, na njih pa bodo obiskovalcem med drugim na ogled interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij. Prvič bodo v muzeju na ogled tudi štirje hologrami iz obdobja Iskrinega Centra za elektrooptiko, ki jih je muzej prevzel v zbirko.

Bistra pri Vrhniki. Tehniški muzej Slovenije. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bistra pri Vrhniki.
Tehniški muzej Slovenije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot so sporočili iz Tehniškega muzeja Slovenije, bodo obiskovalci na dnevih elektrotehnike med drugim lahko spoznali avtonomni mobilni sistem Lego Masters, usmerjeni zvočnik Acuspade, kako s povečevalnim steklom, pametnim telefonom in kartonasto škatlo izdelamo projektor ter kontroliranje lebdenja lahke kroglice z električno aktivnostjo možganov.

Preizkusili bodo lahko mobilne aplikacije, "pametne" storitve, električno kolo, ki deluje kot mikro elektrarna, se preizkusili v virtualnem studiu ter si ogledali še druge zanimive eksperimente s področij najsodobnejših tehnologij, ki jih razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL), ki tudi sodeluje pri organizaciji dogodkov.

V okviru dni elektrotehnike bodo prvič v Tehniškem muzeju Slovenije na ogled tudi štirje hologrami iz obdobja Iskrinega Centra za elektrooptiko, ki jih je muzej prevzel v svojo zbirko. Predstavitev hologramov so pripravili s pomočjo Jožeta Petkovška in Fakultete za elektrotehniko UL.

V nedeljo vabijo na poljudno predavanje Jožeta Gune iz laboratorija za multimedijo FE UL z naslovom "Multimedija - kreativne tehnologije v službi človeka". Obiskovalci bodo na njem med drugim spoznavali pomen multimedije ter njeno uporabo pri delu in v prostem času.

Letošnji dnevi elektrotehnike bodo potekali vsak dan od danes do petka od 9. do 13. ure ter v nedeljo od 11. do 18. ure, še piše v sporočilu.