Podjetja #družba 24.4.2015 12:38

STO bo predvidoma zaživela z julijem

Ljubljana, 24. aprila - S 1. julijem bo zaživela samostojna nacionalna turistična organizacija STO, je napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ministrstvo trenutno dela na uredbi, ki bo določila potrebne formalnopravne podrobnosti. Počivalšek dodaja, da bo prva izbira vodilnega moža nove agencije njegova, zanjo pa bo prevzel tudi vso odgovornost.

Ljubljana. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Nebojša Tejić/STA

"Smo v fazi izdelave uredbe, s katero bomo omogočili, da bo STO dobila vse potrebne dokumente za registracijo s 1. julijem," je v pogovoru za STA v Ljubljani povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek. Na to temo je ta teden potekal tudi sestanek s predstavniki turističnega gospodarstva, ki so na povabilo ministra podali svoje predloge tako glede organizacijskih kot tudi kadrovskih zadev.

Uredba bo med drugim opredelila vsebino dela STO, kjer bo na prvem mestu promocija Slovenije v tujini, na drugem pa skrb za razvoj slovenskega turizma. Opredelila bo tudi organe upravljanja in se dotaknila vprašanja kadrov.

STO je imela v trenutku, ko je bila vključena v Spirit, 33 ljudi. Danes iz Spirita odhaja z 18, Počivalšek pa pri tem priznava, da bo število ljudi v novi STO manjše od tistega pred združitvijo. Bodo pa ti ljudje tako glede na lokacijo kot na vsebino delovali kot doslej.

Pri ustanavljanju nove organizacije se odpira tudi vprašanje vodstvenih kadrov. "Vsaj prvega vršilca dolžnosti bom imenoval jaz. In bom za to tudi nosil odgovornost, če bom z izbiro zgrešil. A verjamem, da bom izbral človeka, ki bo znal narediti tak korak naprej, kot ga v promociji Slovenije potrebujemo," je povedal minister.

Šele po vzpostavitvi nove organizacije pa se bo ministrstvo lotilo sprememb njenega financiranja. Cilj je zbrati 20 milijonov evrov, pri čemer bo moral več kot doslej prispevati državni proračun. Med dodatnimi možnostmi so sicer še del (zvišane) turistične takse ter del koncesije iz naslova iger na srečo, saj aktualni zakon to možnost že omogoča, a je ta možnost doslej ostala neizkoriščena.

Počivalšek med možnostmi omenja tudi turistično članarino, a se ta zdi manj verjetna, saj bi po njegovem ob takem predlogu lahko pričakovali velik upor. Vsekakor bosta financiranje promocije slovenskega turizma urejali sprememba zakona o spodbujanju razvoja turizma in realizacija veljavnega zakona o igrah na srečo.

Sicer pa je minister še vedno prepričan, da samostojno turistično organizacijo potrebujemo. Čeprav aktualna strategija predvideva dvig turističnega prometa z dveh na tri milijarde evrov, smo več let po njenem sprejetju še vedno na izhodišču. Naše zmogljivosti so slabo izkoriščene, saj je zasedenost hotelov pod 40-odstotno.

"Slovenski turizem lahko raste in se razvija samo na tujih trgih," je poudaril Počivalšek.