Podjetja 24.4.2015 10:59

Gospodarska klima aprila na mesečni ravni slabša, na letni boljša

Ljubljana, 24. aprila - Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je aprila na mesečni ravni malenkost poslabšalo, istočasno pa je bilo precej boljše kot v enakem obdobju lani. Kazalnik gospodarske klime je bil tako s 5,1 odstotne točke za 0,4 odstotne točke nižji kot marca, a obenem za 10,3 odstotne točke višji kot aprila lani.

Ljubljana. Gradbeništvo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gradbeništvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gospodarsko razpoloženje je bilo tudi vedrejše od dolgoletnega povprečja. Kazalnik gospodarske klime je tako povprečno vrednost v obdobju med letoma 2005 in 2014 presegal za 9,1 odstotne točke, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Na znižanje kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni sta po navedbah statistikov najbolj vplivala kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih, ki je upadel za 1,7 odstotne točke, in kazalnik zaupanja v gradbeništvu, ki je zdrsnil za za 0,2 odstotne točke.

Pozitivno pa so na mesečno spremembo kazalnika vplivali dvig zaupanja v trgovini na drobno za 0,6 odstotne točke, boljše razpoloženje v storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke) in izboljšanje zaupanja potrošnikov (za 0,4 odstotne točke).

V medletni primerjavi so bili vsi podkazalniki na višji ravni kot aprila lani. Najbolj je na medletno zvišanje vplival kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, ki je poskočil za 4,6 odstotne točke. Sledili so kazalnik zaupanja potrošnikov, ki je šel gor za 3,7 odstotne točke, kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih in trgovini na drobno, ki sta pridobila po eno odstotno točko in kazalnik zaupanja v gradbeništvu, ki pa se je okrepil le za 0,1 odstotne točke.

Tokratni mesečni padec kazalnika gospodarske klime je prvi po novembru lani, vseeno pa podatki potrjujejo pozitiven trend v gospodarstvu v zadnjem obdobju.