Podjetja 21.4.2015 16:13

Ruski distributer naj bi nadaljeval s proizvodnjo Seawayevih plovil

Begunje na Gorenjskem, 21. aprila - Stečajna upravitelja podjetij Seaway Yachts in Seaway Design sta danes za najemnika Seawayevih prostorov in opreme izbrala podjetje SVP Avio Vladimirja Zinčenka, ki je skrbel za distribucijo Seawayevih plovil na ruskem trgu. Pogodbo mora potrditi še sodišče, v začetku maja pa bi proizvodnja že lahko ponovno stekla.

Begunje na Gorenjskem. Podjetje Seaway, logotip. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Begunje na Gorenjskem.
Podjetje Seaway, logotip.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal stečajni upravitelj Seaway Designa Anton Jagodic, so izmed štirih ponudnikov za najem Seawayevih prostorov kot najboljšega ponudnika izbrali podjetje SVP Avio, ki je dalo ponudbo za celoten Seawayev kompleks na Bledu in na Zgoši, v najem pa bo vzel tudi kalupe, orodja in blagovno znamko ter zaposlil okoli 20 nekdanjih Seawayevih delavcev.

Najemna pogodba bo sklenjena za eno leto. "Najemnik pa bo nadaljeval s proizvodnjo Seawayevih plovil, kar je dobro tudi za ohranjanje blagovne znamke," je poudaril Jagodic. Zdaj pripravlja pogodbo, h kateri mora v 15 dneh potem dati soglasje še sodišče. Pravno formalno bi tako izbrani najemnik lahko prostore in opremo prevzel v začetku maja.

Zinčenko, ki živi v Sloveniji, že vse od stečaja Seaway Yachts v začetku marca, ki mu je kmalu sledil tudi stečaj Seaway Designa, pravi, da želi nadaljevati proizvodnjo Seawayevih plovil. Za njih ima skupaj z nekaterimi drugimi prodajalci že več naročil, skupaj za 20 plovil v vrednosti okoli osem milijonov evrov, za katere so bili že plačani avansi, a jih Seaway ni uspel izdelati in dobaviti pred stečajem.

"Poleg tega je tu še 20 dodatnih potencialnih naročil. Skupaj to pomeni za eno leto dela, kar je dobra osnova za nov zagon," je prepričan tudi Japec Jakopin, ki je skupaj s svojim bratom Jernejem pred 34 leti zasnoval podjetje, ki je do hudih finančnih težav in letošnjega stečaja izdelalo 300 projektov serijskih jadrnic in motornih jaht ter okoli 600 bark lastnih blagovnih znamk Shipman, Skagen in Greenline.