Podjetja #družba 14.4.2015 10:58

Na Dnevih slovenske informatike podelili letošnje nagrade

Portorož, 14. aprila - Ob uradnem začetku 22. Dnevov slovenske informatike so v Portorožu danes podelili priznanja za prispevek k razvoju slovenske informatike in e-nagrado za najboljši IT-projekt leta.

Portorož, GH Bernardin. Dnevi slovenske informatike. Direktorica Ajpesa Mojca Kunšek in predsednik društva Niko Schlamberger. Foto: Peter Černuta/STA

Portorož, GH Bernardin.
Dnevi slovenske informatike.
Direktorica Ajpesa Mojca Kunšek in predsednik društva Niko Schlamberger.
Foto: Peter Černuta/STA

Portorož, GH Bernardin. Dnevi slovenske informatike. Predsednik društva Niko Schlamberger. Foto: Peter Černuta/STA

Portorož, GH Bernardin.
Dnevi slovenske informatike.
Predsednik društva Niko Schlamberger.
Foto: Peter Černuta/STA

Portorož, GH Bernardin. Dnevi slovenske informatike. Predsednik društva Niko Schlamberger. Foto: Peter Černuta/STA

Portorož, GH Bernardin.
Dnevi slovenske informatike.
Predsednik društva Niko Schlamberger.
Foto: Peter Černuta/STA

Priznanje Slovenskega društva Informatika sta prejela Marko Hölbl z inštituta za informatiko na mariborski univerzi in Javni zavod RS za šolstvo. E-nagrado za najboljši informacijski projekt lanskega leta pa je prejela Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) za vzpostavitev registra zavezancev za informacije javnega značaja.

Nagrado je prevzela direktorica Mojca Kunšek, ki je poudarila, da jo razumejo kot motivacijo za izzive v prihodnosti. Na področju transparentnosti v Sloveniji po njenih besedah ostaja še precej prostora za izboljšave.

Predsednik Slovenskega društva Informatika Niko Schlamberger je ob uradnem odprtju letošnje konference poudaril, da želijo z dogodkom spodbujati slovensko informatiko, da se ozre nekoliko širše po svetu in preseže državne meje.

A ob tem je opozoril, da so naše priložnosti predvsem v nišnih produktih in storitvah, saj nas je premalo, da bi "z izdelki preplavili svet, kot to lahko naredijo Francozi".

Spomnil je še, da v sodobnem svetu ni uspeha brez informatike. "Zato je rešitve treba razvijati že danes, da bomo lahko uspešni jutri," je poudaril.

Letošnje konference, ki se je s predkonferenčnim dnevom začela že v ponedeljek, se udeležuje okoli 200 udeležencev.

Osrednja tema današnjega dne bo uspeh slovenskih podjetnikov v tujini. Svojo filozofijo bo predstavil izumitelj električnega avtomobila Nejc Šter, o konceptu pametnega kolesa Flykly bo govoril Niko Klanšek, o lansiranju mobilnih iger na svetovni trg pa Žiga Hajduković iz podjetja Razum.

Na popoldanski okrogli mizi z naslovom Uspeli smo. Kaj pa zdaj? bodo sodelovali eden snovalcev platforme množičnega financiranja Travelstarter Blaž Jemec, vodja laboratorija, ki se ukvarja z razvojem celičnega računalnika, Roman Jerala, ter lastnik podjetja Duol Dušan Olaj.

Sreda pa bo namenjena predvsem mladim. S svojimi dosežki se bodo predstavili mariborski in ljubljanski študentje. O novih medijih in virtualnem marketingu bo predavala Mija Lorbek iz podjetja UNIKI, Gregor Smrekar iz zagonskega podjetja Celtra pa bo spregovoril o vključevanju mladih v njihove projekte.