Mediji 7.4.2015 12:38

Večina slovenskih osrednjih medijev pri poročanju o mariborskih pedagogih kršila novinarski kodeks

Ljubljana, 7. aprila - Novinarsko častno razsodišče (NČR) ugotavlja, da je večina osrednjih slovenskih medijev s poročanjem o intimnostih med ravnateljem in učiteljico ene od mariborskih šol kršila Kodeks novinarjev Slovenije. Po tragediji, ki je sledila poročanju, je upravni odbor društva novinarjev vložil 12 pritožb, NČR je kršitve ugotovilo v vseh primerih.

Ljubljana. Izjava za medije, novinarji, mediji, mikrofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Izjava za medije, novinarji, mediji, mikrofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Novinarstvo, mediji, mikrofoni, izjava, novinarska konferenca, press. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Novinarstvo, mediji, mikrofoni, izjava, novinarska konferenca, press.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ravnatelj ene od mariborskih srednjih šol je novembra lani storil samomor, potem ko je po spletu zaokrožil posnetek, na katerem naj bi bila z eno od učiteljic intimna v prostorih šole.

Po ugotovitvah NČR, ki je o pritožbah presojalo v februarju in marcu, so POP TV, TV Slovenija in spletni portal Žurnal24 kršili 17. člen kodeksa. Ta novinarje zavezuje k spoštovanju zasebnosti.

V primeru TV Slovenija sicer niso bili povsem soglasni pri obravnavi, je še poudarila predsednica razsodišča Ranka Ivelja. V oddaji Odmevi so se namreč zelo samoomejili, poudarjali so družbene vidike dogodka, kot so poseg v zasebnost in kaznivost snemanja dejanja. Edini zdrs, ki se je zgodil, pa je objava obeh vpletenih.

Poleg 17. člena so Radio 1, Radio Aktual, moski.si, moskisvet.com, Planet TV, PlanetSiol.net, Slovenske novice in Kanal A kršili še 12. člen, ki sankcionira nedovoljeno zbiranje podatkov. Časnik Svet24 in spletni portal svet24.si sta poleg omenjenih kršila še 23. člen, ki novinarje zavezuje k etičnem poročanju o samomoru.

Kodeks je skupno kršilo 48 novinarjev, urednikov in voditeljev, poudarja NČR. Le v enem primeru, v primeru novinarke Žurnala24 Anje Zupanc, kršitve niso ugotovili.

Na vprašanje, kaj pomeni, da je 12 medijev kršilo kodeks v tako občutljivi zadevi, Ivelja odgovarja, da je to dokaz, da so slovenski mediji na tem izpitu padli. Med temi mediji so mediji z največjim vplivom, nacionalna televizija, radii z veliko poslušanostjo in časopisi z veliko branostjo, je še poudarila.

Ta primer po njenih besedah tudi dokazuje, da raven etike v slovenskem novinarstvu ni dobra. "Kar 12 medijev je napačno ravnalo, ni spoštovalo kodeksa, ni spoštovalo posameznikov, ki sta se znašla v stiski in bila žrtvi domnevnega kaznivega dejanja," je dodala.

Kot je še povedala, se niti eden od obravnavanih novinarjev ni opravičil ali iskreno obžaloval svojo odgovornost. In samo urednica ene od televizij ni zanikala svoje odgovornosti. Prav tako je le ena novinarka, mariborska dopisnica nacionalne televizije, v odgovoru na pritožbo zapisala, da ni želela posneti izjave, ampak so jo v to prisilili. Vendar pa Ivelja izpostavlja, da ima vsak novinar po kodeksu možnost zavrniti poročanje o določeni zadevi.

V odgovorih na pritožbe so dobili veliko odgovorov, ki so bili izgovori, je nadaljevala. Večinoma so novinarji pisali, da je bila zadeva že objavljena, a s tem po besedah Ivelje ne moreš opravičiti svojega ravnanja.

Poudarila je še, da NČR lahko le trka na vest novinarjev, zato je pesimistična glede morebitnih sprememb, saj je že iz odgovorov na pritožbe razbrati, da niso razumeli lekcije.