#družba 31.3.2015 17:54

Na prvi kriptozabavi več kot 100 udeležencev

Ljubljana, 31. marca - V ljubljanskem centru Poligon je včeraj potekala prva t.i. kriptozabava. Strokovnjaki so predstavili osnovna načela varovanja zasebnosti na spletu in spregovorili o najuporabnejših metodah šifriranja podatkov. Dogodka se je udeležilo več kot 100 udeležencev.

Ljubljana. Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Tehnologija, hekerstvo, računalnik, internet, programiranje, server, strežnik, heker, računalništvo, računalniška varnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Gorazd Božič, sicer vodja centra za internetno varnost SI-CERT, je na dogodku predstavil šifriranje elektronske pošte in digitalno podpisovanje podatkov z orodjem PGP.

Ob tem je zavrnil pomisleke, da je uporaba tovrstnih orodji prezapletena za običajne uporabnike: "Če ste sposobni narediti izpit za avto ali pa ure in ure trenirati za nastop na maratonu, si lahko vzamete tudi nekaj časa, da preberete navodila."

Strokovnjak za informacijsko varnost Matej Kovačič pa je predstavil nekaj načinov vdora v mobilna omrežja in poudaril, da so lahko digitalni dokazi zaradi številnih možnosti zlorab včasih zelo vprašljivi.

Leta 2012 je s sodelavci opozoril na ranljivosti slovenski mobilnih omrežij. Kot je dejal, so operaterji od takrat nadgradili varnostne mehanizme, a še vedno obstajajo nekatere druge ranljivosti. Z ustreznim znanjem in opremo v vrednosti nekaj deset evrov je poljuben mobilni telefon še vedno mogoče izklopiti iz omrežja, onesposobiti pa je mogoče tudi posamezne bazne postaje operaterja, s čimer mobilni telefoni v določene območju ostanejo brez signala.

Govora je bilo tudi o IMSI-lovilcih, napravah, ki omogočajo prestrezanje klicev in SMS-sporočil, ter uporabi policijskih trojancev - programov, ki jih policija namesti na računalnik za prestrezanje klicev prek aplikacije Skype in drugih komunikacij. Zakonodaja za to naj bi bila v pripravi, a predlagane rešitve zaenkrat še niso v vladni proceduri.

Na dogodku je bila na kratko predstavljena tudi zgodovina kriptografije, ki sega v drugo tisočletje pred našim štetjem. Govora je bilo tudi o uporabi navideznih zasebnih omrežij in spletnega protokola https.

Dogodek je organizirala ekipa portala E-demokracija.si v sodelovanju s Kreativnim centrom Poligon in spletnim portalom podcrto.si.

V aprilu in maju načrtujejo serijo nadaljevalnih delavnic, s katerimi želijo širšo javnost osveščati o pomembnosti varovanja lastne spletne identitete.