Podjetja 31.3.2015 15:35

Unior lani z 2,2 milijona evrov dobička

Ljubljana, 31. marca - Zreški Unior je lansko leto končal z 2,2 milijona evrov čistega dobička, potem ko je v letu prej posloval s 3,5 milijona evrov izgube. Dobiček iz poslovanja je povečal za 2,5 milijona na 7,3 milijona evrov, je razvidno iz nerevidiranih in nekonsolidiranih poslovnih rezultatov, ki jih je Unior danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Zreče. Poslovna stavba Unior v Zrečah. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Zreče.
Poslovna stavba Unior v Zrečah.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

V letu 2014 je družba Unior ustvarila za 159,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za 4,2 odstotka manj kot v letu prej. Še bolj pa je Unior znižal poslovne stroške, in sicer za 5,3 odstotka na 153 milijonov evrov.

Glavni cilj Uniorja je bil lani varovanja denarnega toka in zagotavljanja stalne plačilne sposobnosti podjetja, s poudarkom na rednem izpolnjevanju obveznosti do zaposlenih, poslovnih partnerjev in bank. "Likvidnostno stanje smo izboljšali, saj smo zaostanke pri plačilih dobaviteljem še zmanjšali. Vse zaveze do bank, opredeljene v generalni pogodbi o finančnem prestrukturiranju, redno izpolnjujemo," so zapisali.

Unior je julija 2013 z bankami dosegel dogovor o finančnem prestrukturiranju. V obdobju do leta 2019 se bo Unior v skladu s tem dogovorom razdolžil na 70,9 milijonov evrov dolga, in sicer z rednimi odplačili do bank v višini 30,4 milijona, do SID banke v višini 12,1 milijona in z izrednimi odplačili v višini 28,7 milijona evrov iz prodaje poslovno nepotrebnega premoženja.

Prav tako je s pogodbo z bankami zagotovljen garancijski potencial za potrebe proizvodnje programa strojna oprema, ki ga bodo poslovne banke zagotavljale skupaj s SID banko. Unior je lani odplačal vse dogovorjene obroke kreditnih obveznosti do bank in se neto razdolžil za 5,6 milijona evrov.

"Tako začrtana strategija daje trdno osnovo za izboljšanje prihodnjega poslovanja," so poudarili v družbi.

Upoštevajoč zahtevne tržne razmere so v Uniorju uvedli vrsto hitrih ukrepov, s katerimi so v letu 2013 prihranili 7,5 milijona evrov. S temi ukrepi so nadaljevali tudi lani in dodali še nekaj novih, na ta način pa prihranili še dodatne 4,7 milijone evrov, so še zapisali.