Mediji 17.3.2015 11:57

Portal podcrto.si zbira sredstva za delovanje

Ljubljana, 17. marca - Portal za preiskovalno novinarstvo podcrto.si zbira sredstva za delovanje v naslednjih šestih mesecih. S kampanjo #PodpriPodČrto želijo zbrati za 15.000 evrov donacij bralcev, še 15.000 evrov pa bodo pridobili od podjetij, prek razpisov in z vložkom lastnih sredstev.

Spletni portal podcrto.si Foto: Podcrto.si

Spletni portal podcrto.si
Foto: Podcrto.si

Doslej jim je od bralcev uspelo zbrati za okoli 3000 evrov donacij. "Odziv se torej mora izboljšati, če želimo do konca marca zbrati toliko kolikor smo si zastavili. Smo pa seveda veseli vsake donacije in počaščeni, da so nas bralci v vsem času našega delovanja že podprli z okoli 9000 evrov donacijami," je dejal urednik portala Anže Boštic.

Dolgoročna vizija projekta Pod črto je postati osrednji slovenski medij za objavljanje preiskovalnih člankov, ki opozarjajo na neetično in nezakonito ravnanje posameznikov na visokih položajih, ter analitičnih člankov, ki opozarjajo na širše družbene probleme in podajajo razloge ter, kar je najpomembneje, rešitve zanje.

Takšna članke pa lahko po besedah avtorjev objavljajo le s podporo bralcev. "Za oglaševalce so preveč kontroverzni. Za družbo pa so obravnavane vsebine preveč pomembne, da bi dostop do njih pogojevali s plačilom naročnine."

Ob tem še dodajajo, da prispevki, ki jih objavljajo, od avtorjev pogosto zahtevajo dolgotrajno in poglobljeno zbiranje ter obdelavo informacij, pridobivanje izjav in izvedbo osebnih intervjujev, ter predvsem natančno in skrbno pisanje. "Neodvisno novinarstvo ni zastonj," poudarja Boštic.

Več informacij o projektu podcrto.si je na voljo na http://podcrto.si/vizija-projekta-pod-crto/