Mediji 2.3.2015 20:16

Sodelavci Tribune ne želijo sodelovati z novo odgovorno urednico

Ljubljana, 2. marca - Skupina 48 sodelavcev študentskega časopisa Tribuna ne želi sodelovati z novo odgovorno urednico časopisa Ano Pavlič, ki jo je predsedstvo Študentske organizacije Univerze v Ljubljani kot urednico potrdilo na današnji seji. Kot so sodelavci časopisa zapisali v izjavi, so sami svojo podporo podelili drugemu kandidatu, in sicer Alešu Mendiževcu.

Ljubljana. Študentski časopis Tribuna. Foto: http://www.tribuna.si/

Ljubljana.
Študentski časopis Tribuna.
Foto: http://www.tribuna.si/

Kot je pod skupno izjavo zapisalo 48 podpisanih sodelavcev Tribune, je bila Pavličeva za glavno urednico predlagana na seji programskega sveta prejšnji petek. "Kar v tem primeru bije v oči, je diametralno nasprotje med odločitvijo programskega sveta in odločitvijo uredništva in sodelavcev časopisa Tribuna, ki sta se jim kandidata predstavila na razgovorih dan poprej," so zapisali. Poudarili so, da so na razgovoru prisotni sodelavci Tribune podporo enoglasno podelili Mendiževcu ter enoglasno izrekli javno odklonilno stališče do Pavličeve.

Pojasnili so, da glavni vsebinski poudarek programa Pavličeve temelji na "praznih pojmih odpiranja, aktualnosti in približevanja študentom brez dejanske jasne strategije, kako te cilje doseči". Dodali so, da je del njenega programa tudi nepremišljena transformacija Tribune v internetni portal brez kakršnegakoli izkazanega poznavanja specifik spletnega medija.

"Ne zanikamo, da se bo Tribuna morala v prihodnosti preoblikovati in postati bolj prepoznavna, vendar menimo, da so bile te spremembe veliko bolje premišljene v programu drugega kandidata," menijo v izjavi podpisani sodelavci Tribune.

Ob tem so zapisali tudi, da ljubljanska študentska organizacija v zadnjih letih deluje vse bolj podjetniško in politikantsko, kar se po njihovem mnenju med drugim kaže v popolnem nerazumevanju vloge avtonomnih in alternativnih medijev, kot sta Radio Študent in Tribuna ter v prevladovanju sumljivih podjetniških projektov, kot je novi študentski kampus.

Sodelavci časopisa menijo, da s potrditvijo Pavličeve Tribune, kakršna je bila doslej, ne bo več. Zapisali so še, da bodo njeno idejo in filozofijo odnesli s seboj in jo razpršili med svoje siceršnje ali novo delovanje.

V Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani so v odzivu zapisali, da je po njihovih informacijah programski svet mnenje uredništva Tribune upošteval, se pa z njim ni v celoti strinjal. Odločitvi je botrovala predstavitev obeh kandidatov in napisanih programov, pri čemer je bila Pavličeva prepričljivejša, so pojasnili za STA.

"Tudi sodelavci Tribune priznavajo, da se je v zadnjem času zmanjšala pojavnost Tribune, njena prepoznavnost in posledično tudi branost. S tem se je strinjal tudi programski svet, ki je izbiral med zagovarjanjem statusa quo kandidata in kljub tveganjem pogumno ter ambiciozno vizijo razvoja, ki jo je podala kandidatka," pravijo v organizaciji.

Po njihovem mnenju je strah pred padcem kakovosti in komercializacijo časopisa odveč. "Tribuna mora ostati družbeno kritična, pronicljiva in ostra, z močno teoretsko podlago v svoji kritiki - torej takšna kot jo je ŠOU v Ljubljani leta 2009 obudil in zadnja leta tudi ohranjal," so še zapisali.