Podjetja 27.2.2015 13:24

Slovenski Coinhab z drugim mestom na startup vikendu v Celovcu

Maribor, 27. februarja - V Celovcu je konec prejšnjega tedna potekal prvi trilateralni podjetniški startup vikend, kjer so ekipe iz Avstrije, Slovenije in Italije pod mentorstvom strokovnjakov razvijale svoje rešitve. Slovenska ekipa Coinhab, članica mariborskega podjetniškega inkubatorja Tovarne podjemov, se je uvrstila na drugo mesto.

S pomočjo aplikacije Coinhab se stroški gradnje znižajo tudi do 40 odstotkov, bodoči dom pa je prilagojen željam posameznikov, pravijo ustvarjalci.

S pomočjo aplikacije Coinhab se stroški gradnje znižajo tudi do 40 odstotkov, bodoči dom pa je prilagojen željam posameznikov, pravijo ustvarjalci.

Strokovno komisijo, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz Slovenije, Avstrije in Italije, je najbolj prepričala mlada ekipa s funkcionalno posodo za živila HoppaBox, drugo mesto pa sta si delili ekipa z medicinskimi senzorji Meditrack iz Italije in slovenska ekipa Coinhab, so sporočili iz Tovarne podjemov.

Coinhab je spletna platforma, ki omogoča mladim, da se povežejo in postanejo sograditelji ali sonajemniki, saj lahko tako znižajo stroške bodoče nepremičnine.

Nosilca ideje Taja Benčina in Martin Pelcl, sicer arhitekta, sta idejo identificirala na podlagi vrzeli na slovenskem trgu.

"V Sloveniji imamo 68 odstotkov mladih s stanovanjskim problemom. Ti v kar 70 odstotkov primerov zaradi pomanjkanja sredstev nimajo možnosti, da bi zgradili standardni individualen objekt. Stanovanja, ki so na voljo, so pogosto predraga, neprilagojena njihovim željam in slabše kvalitete," je prepričana Taja.

Startup vikend je potekal od 20. do 22. februarja. Interdisciplinarne ekipe so oblikovali mladi vseh treh sodelujočih držav in so tekmovali v tem, kdo bo v treh dneh ustvarili boljši prototip oziroma poslovni model podjetja, katerega bodo skušali tudi preveriti na trgu ter postaviti temelje za nadaljnji razvoj ideje v podjetje.

Mladim so bili skozi tri dni na voljo tudi uspešni podjetniki in mentorji iz vseh treh sodelujočih držav, ki so s svojimi znanji podjetniškim ekipam pomagali do čim boljšega poslovnega modela oz. prototipa podjetja. Kot slovenski mentorji so sodelovali Aljoša Huber, Jure Verhovnik in Matej Rus, vsi mentorji iz Tovarne podjemov, ki so s svojimi znanji in izkušnjami udeležencem pomagali pri oblikovanju njihove rešitve.

"Ne glede v kateri razvojni fazi ideje, poslovnih modelov ali prototipov so se startupi nahajali, je dogodek omogočil idealno priložnost za njihov nadaljnji razvoj. Vikend je temeljil na delavnicah in mreženju, zato so lahko startupi temeljito in fokusirano izpopolnjevali svoje ideje in pilili kratke predstavitve, obenem pa pletli dragocena poznanstva. Vse to z raketnim pogonom, ker so jim pri tem pomagali mentorji in strokovnjaki iz poslovnega okolja. In ker so, tako startupi kot mentorji, prihajali iz treh držav, so startupi že v tej svoji zgodnji fazi lahko razmišljali in delovali globalno," je svoje občutke strnil Aljoša Huber .