Podjetja 28.2.2015 11:20

Muzejsko podzemlje Pece lani z več obiskovalci

Mežica, 28. februarja - Koroški muzejski rudnik Podzemlje Pece je lani obiskalo 16.000 obiskovalcev, kar je več kot leto prej. Direktorica Podzemlja Peca Suzana Fajmut Štrucl je z obiskom zadovoljna, še posebej ob vsesplošni krizi, je dejala za STA. Rekord letnega obiska ostankov rudarjenja, ki se je začelo pred 350 leti, je okoli 20.000 obiskovalcev.

Mežica. Vlakec muzejskega rudnika Podzemlje Peca, s katerim se v rudnik peljejo obiskovalci. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Mežica.
Vlakec muzejskega rudnika Podzemlje Peca, s katerim se v rudnik peljejo obiskovalci.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

V podzemlju Pece si lahko obiskovalci ostanke izkopavanja svinčeve in cinkove rude ogledajo tako, da se v notranjost gore zapeljejo z muzejskim vlakom in si zgodovino rudarjenja od blizu ogledajo peš. Poleg tega se lahko po rudniških rovih pod vodstvom muzejski sodelavcev zapeljejo s kolesi, že nekaj časa pa muzej ponuja tudi ogled rudnika s kajakom.

Muzej Podzemlje Pece leži na območju Geoparka Karavanke in je bil eden od osrednjih pobudnikov projekta vzpostavitve tega geoparka, ki je od marca 2013 vpisan na seznam evropske in globalne mreže geoparkov pod okriljem Unesca. Koristi od sodelovanja pri čezmejnem projektu Geopark Karavanke - Karawanken ima tudi muzejski rudnik, saj ga po besedah Fajmut Štruclove v zadnjem obdobju obišče vse več organiziranih skupin iz Avstrije, ki preživljajo dopust ob bližnjih avstrijskih jezerih in jim turistične organizacije svetujejo tudi obisk muzejskega rudnika v Sloveniji.

Sicer pa bodo v zgornji Mežiški dolini letos posebej obeležili 350-letnico začetka rudarjenja v teh krajih. Kot je STA povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, bodo v povezavi z obletnico pripravili več prireditev, obletnico bodo vključili tudi v vsebine turistične ponudbe. Podobno bo tudi v Mežici.

Mežiška dolina se s posledicami večstoletnega rudarjenja sooča še danes, saj so v naravi povečane vsebnosti težkih kovin, zaradi česar je država leta 2007 začela z izvajanjem 15-letnega okoljskega sanacijskega programa.

V več kot treh stoletjih rudarjenja so rudarji v notranjosti Pece odkopali 19 milijonov ton svinčeve in cinkove rude, za kar so morali odkopati prek 800 kilometrov rovov. Proizvodnja svinčeve in cinkove rude v Rudniku svinca in cinka Mežica je bila dokončno ustavljena leta 1994.