Podjetja 30.1.2015 16:48

Lani rast v turizmu na račun tujih gostov

Ljubljana, 30. januarja - V Sloveniji je bilo v letu 2014 evidentiranih 3,6 odstotka več prihodov in 0,5 odstotka manj prenočitev turistov kot predlani. Pri tem so domači turisti ustvarili manj, tuji turisti pa več prihodov in nočitev. Tuji turisti so za rast poskrbeli tudi v decembru, je danes objavil državni statistični urad.

Bled, Blejsko jezero. Voda, jezero, turizem, čoln, počitnice. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bled, Blejsko jezero.
Voda, jezero, turizem, čoln, počitnice.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Postojna, Postojnska jama. Postojnska jama, narava, turizem, vlak. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Postojna, Postojnska jama.
Postojnska jama, narava, turizem, vlak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Domači turisti so ustvarili 1,4 odstotka manj prihodov in 3,5 odstotka manj prenočitev, tuji turisti pa šest odstotkov več prihodov in 1,4 odstotka več prenočitev kot v letu 2013.

Tuji turisti so lani ustvarili 68 odstotkov vseh turističnih prihodov in 63 odstotkov vseh turističnih prenočitev.

"Tudi v letu 2014 se je nadaljeval trend zmanjšanja števila prihodov in prenočitev domačih gostov, kar je v veliki meri odraz zaostrenih gospodarskih razmer in z njimi povezanega zmanjšanja kupne moči slovenskih gospodinjstev," so ocenili v agenciji Spirit.

Turizem je v Sloveniji pomembna gospodarska panoga, ki v bruto domači proizvod prispeva več kot 12 odstotkov, predstavlja več kot osem odstotkov celotnega izvoza in več kot 40 odstotkov izvoza storitev, navajajo v Spiritu.

Po podatkih Banke Slovenije je bil priliv iz naslova izvoza potovanj v prvih 11 mesecih leta 2014 enak kot leto prej. Tuji turisti so v preteklem letu od januarja do vključno novembra v Sloveniji skupaj (tako na zasebnih kot poslovnih potovanjih) potrošili 1,9 milijarde evrov. Turizem je tudi edina izvozna dejavnost, ki izvaža DDV, v proračun pa prispeva 240 milijonov davka na dobiček in daje 45.000 delovnih mest, so zapisali v Spiritu.

Decembra so v turističnih nastanitvenih objektih zabeležili 10,2 odstotka več prihodov in 5,6 odstotka več prenočitev kot decembra 2013.

Število prihodov domačih turistov je bilo za dva odstotka višje, število njihovih prenočitev pa za 3,5 odstotka manjše kot decembra predlani. Pri tujih turistih sta bila višja oba podatka: število njihovih prihodov je bilo večje za 16 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 13,9 odstotka.

Decembra je bilo 40 odstotkov vseh turističnih prenočitev ustvarjenih v zdraviliških občinah, 18 odstotkov v gorskih občinah, 15 odstotkov v obmorskih občinah.

V Ljubljani, obmorskih in zdraviliških občinah je bilo ustvarjenih več prenočitev turistov kot decembra 2013, in sicer za 16, 14 in pet odstotkov, v gorskih občinah pa za šest odstotkov manj.

Tuji turisti so ustvarili 57 odstotkov turističnih prenočitev. Ključni trgi, odkoder so prihajali turisti, ki so decembra ustvarili največ tujih prenočitev, so bili Italija (36 odstotkov), Avstrija (13 odstotkov), Hrvaška (osem odstotkov), Nemčija (šest odstotkov) ter Rusija in Srbija (po štiri odstotke).

Med temi se je glede na december predlani povečalo število prenočitev gostov iz Nemčije (za 33 odstotkov), Avstrije (26 odstotkov), Italije (20 odstotkov) in Srbije (en odstotek), manj prenočitev pa so ustvarili turisti iz Hrvaške (za 11 odstotkov) in Rusije (dva odstotka).

Agencija Spirit je še sporočila, da je po podatkih Svetovnega turističnega barometra UNWTO število mednarodnih prihodov turistov, ki so opravili vsaj eno nočitev, lani doseglo 1,138 milijarde, kar je 51 milijonov več kot leta 2013. "S 4,7-odstotnim povečanjem števila mednarodnih prihodov je globalni turizem že peto leto zapored dosegel nadpovprečno rast od leta 2009, ko je svet zajela gospodarska kriza," pravijo.

Za leto 2015 Svetovna turistična organizacija napoveduje, da se bo število mednarodnih turistov povečalo za od tri do štiri odstotke, kar bi dodatno spodbudilo globalno gospodarstvo, dodajajo na Spiritu.