#družba 1.2.2015 10:46

Uspešno zaključen dveletni projekt twinning v BiH

Ljubljana, 1. februarja - Ta teden se je uspešno končal projekt tesnega medinstitucionalnega sodelovanja (twinning) v BiH, ki sta ga v Upravi za posredno obdavčenje (UINO) vodila avstrijsko finančno ministrstvo in slovenska finančna uprava. Projekt, ki je trajal dve leti, je bil vreden dva milijona evrov in ga je v celoti financirala EU.

Ljubljana. Prostori Finančne uprave (Furs). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prostori Finančne uprave (Furs).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs), je bilo v tem obdobju organiziranih 214 delavnic s področja posrednega obdavčevanja, prek 30 seminarjev in trije študijski obiski. V projektu je sodelovalo več kot 60 uslužbencev avstrijskega finančnega ministrstva in slovenske finančne uprave, posredno ali neposredno pa še več kot 1000 uslužbencev UINO.

Vsebina je bila zelo obsežna, saj je vključevala 11 različnih komponent na strokovnih področjih, kot so carina, omejitve in prepovedi, DDV, trošarine, inšpekcije, obvladovanje tveganj, ter na področju podpornih funkcij, kot so upravljanje s človeškimi viri, notranja revizija, izobraževanje in izdelava novih programskih računalniških rešitev.

Furs med najvidnejšimi rezultati projekta izpostavlja novi zakon o carinski politiki, ki je usklajen z vsemi partnerji, potrjen na vladi BiH in v postopku sprejemanja v parlamentarni skupščini, ter novi zakon o DDV, ki je v skladu z direktivo EU o sistemu DDV in pripravljen za nadaljnji postopek in usklajevanje zunaj UINO.

Projekt je bil v veliko pomoč slovenskim podjetjem v BiH, saj je bila v tem času vzpostavljena možnost hišnega carinjenja pri uvozu, kar bo zagotovo velika prednost pri poslovanju. Nudil je veliko koristnih informacij o uvozu in izvozu blaga, še posebej pri humanitarnih pošiljkah, ki jih je Slovenija namenila BiH, in večkrat pomagal, da so se uvozni postopki za pošiljke iz Slovenije končali hitro in brez zapletov.

Kot poudarjajo v finančni upravi, je bil projekt za BiH prepoznan kot eden boljših na ravni celotne Evropske unije. To so potrdili v delegaciji EU v Sarajevu in predstavniki Evropske komisije, ki so ga predlagali za najuspešnejši twinning.