Startupi 26.1.2015 8:41

V Slovenijo prihaja Narod start-upov

Ljubljana, 26. januarja - Zbornica osrednjeslovenske regije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) bo februarja izdala slovenski prevod mednarodne knjižne uspešnice o izraelskem gospodarskem čudežu z naslovom Narod start-upov avtorjev Dana Senora in Saula Singerja. V tej priložnosti v teh dneh organizira tudi posebna preddogodka v Ljubljani in Mariboru.

Jeruzalem. Tempeljski grič v starem delu Jeruzalema, mošeja Qubbat al-Sakhra (Kupola na skali), skrajno desno mošeja Al Aksa. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Jeruzalem.
Tempeljski grič v starem delu Jeruzalema, mošeja Qubbat al-Sakhra (Kupola na skali), skrajno desno mošeja Al Aksa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Posebej za to priložnost iz Izraela prihaja v Slovenijo mednarodno priznana strokovnjakinja za komercializacijo inovacij, tehnologij in tvegani kapital Nava Swersky, ki bo ob predstavitvi knjige - danes v Ljubljani in v torek v Mariboru - imela krajše predavanje. Pri tem se ji bo pridružil tudi izraelski veleposlanik v Sloveniji Shmuel Meriom, so sporočili iz GZS.

Narod start-upov je zgodba o izraelskem gospodarskem čudežu. Podaja odgovore na vprašanje, kako to, da Izrael proizvede več startup podjetij kot mirne in stabilne države, kot so Japonska, Kitajska, Indija, Koreja, Kanada in Velika Britanija, ter zakaj je Izrael privabil več kot dvakrat več tveganega kapitala kot ZDA in 30-krat več kot Evropa.

Nava Swersky je sopredsedujoča mednarodni konferenci in razstavi NanoIsrael, od 2008 je bila članica uprave in podpredsednica Centra odličnosti za komercializacijo in raziskave v Kanadi, danes predsednica in ustanovna članica zveze International Commercialization Alliance, ki združuje člane iz 22 držav.

Velja za priznano predavateljico na mednarodnih konferencah, je tudi svetovalka izraelski vladi o inovacijah in mednarodnem sodelovanju v raziskavah. Svetuje tako zasebnim podjetjem kot mednarodnim organizacijam, kot je Svetovna organizacija za intelektualne pravice pri ZN (WIPO).