15.12.2014 14:07

Evropski raziskovalni svet za obetavne raziskave namenja novih 485 milijonov evrov

Bruselj, 15. decembra - Evropski raziskovalni svet (ERC) je izbral 328 vrhunskih znanstvenikov, ki bodo za različne obetavne raziskave prejeli skupaj okoli 485 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Med drugim se bodo v okviru posameznih projektov ukvarjali z elektronskimi tkaninami, zaznavanjem bakterij z vonjem in obvladovanjem vnetij, povezanih z rakom.

Naklo, Vurs Kranj. Laboratorij Nacionalnega veterinarskega inštituta. Predstavitev laboratorija. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Naklo, Vurs Kranj.
Laboratorij Nacionalnega veterinarskega inštituta.
Predstavitev laboratorija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Izbrani projekti segajo na najrazličnejša področja, njihova skupna točka pa je, da gre za zelo obetavne raziskave, ki so tvegane, a lahko prinašajo tudi velike koristi, so danes sporočili iz Bruslja. Kot pravi evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas, mora Evropa, če želi biti vodilna, investirati v mlade talente.

Vsak projekt bo pridobil do dva milijona evrov sredstev, s katerimi bodo dobitniki lahko oblikovali svoje raziskovalne ekipe, v katere bo vključenih več kot 1400 študentov na različnih stopnjah. ERC, ki je od svoje ustanovitve leta 2007 financiral delo že več kot 4500 vodilnih raziskovalcev, na tak način podpira novo generacijo vodilnih raziskovalcev v Evropi.

Tokratni prejemniki sredstev bodo raziskovalci iz 38 različnih držav. Med njimi je tudi okoli 40 raziskovalcev iz držav, ki niso članice EU, to je iz Severne in Južne Amerike, Azije, Avstralije in tudi Rusije. Številni med njimi so že doslej svoje raziskave opravljali v Evropi, 18 pa jih s tem namenom prihaja v Evropo. S tem ERC uresničuje tudi svoj cilj, da v Evropo privabi več vrhunskih znanstvenikov.

Največ izbranih raziskovalcev, katerih povprečna starost se sicer giblje okoli 35 let, gostijo ustanove v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji in na Nizozemskem. Raziskave, ki bodo potekale na kar 180 ustanovah, se bodo odvijale tudi v Avstriji, Belgiji, Izraelu, Italiji, Romuniji, Srbiji, Španiji, Turčiji in Švici ter na Češkem, Danskem, Finskem, Madžarskem, Irskem, Norveškem, Portugalskem in Švedskem.