#družba 10.12.2014 17:26

Podelili jabolka kakovosti za najboljše projekte v programu Vseživljenjsko učenje

Ljubljana, 10. decembra - Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius) je tudi letos podelil jabolka kakovosti za najboljše zaključene projekte mobilnosti v programu Vseživljenjsko učenje. V petih kategorijah so podelili 16 priznanj, od tega pet zlatih, sedem srebrnih in štiri bronasta.

Ljubljana. Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS), logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS), logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nacionalna priznanja jabolka kakovosti podeljujejo najboljšim zaključenim projektom programa Vseživljenjsko učenje, ki odražajo glavne prioritete tega programa, izstopajo s svojo vsebino, mednarodnim sodelovanjem in vključevanjem različnih partnerjev ter dosegajo pomembne rezultate, so sporočili iz Cmepiusa. Letošnje nagrade je podelila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Andreja Barle Lakota.

Podelili so 16 jabolk kakovosti v petih kategorijah. Petim so vročili zlata jabolka kakovosti. To je v kategoriji Leonardo da Vinci projekti mobilnosti - osebe v osnovnem poklicnem izobraževanju in usposabljanju prejel Šolski center Šentjur za projekt mobilnosti Trajnostni razvoj, kmetijstvo in proizvodnja.

V kategoriji Leonardo da Vinci projekti mobilnosti - osebe na trgu dela je zlato priznanje prejela Martina Pečnik Herlah za projekt mobilnosti Znanje za razvoj Zgornje Savinjske doline.

V kategoriji Leonardo da Vinci projekti mobilnosti - strokovni delavci v poklicnem izobraževanju in usposabljanju, pa je zlato jabolko kakovosti prejela Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci za projekt mobilnosti Dvigovanje pomembnosti metode CLIL (Content and Language Integrated Learning) v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju.

V kategoriji Erasmus projekti Individualne mobilnosti je prejemnik zlatega priznanja Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, ki s svojim delovanjem izkazuje visoko zavest o pomembnosti mednarodnega sodelovanja in internacionalizacije za vzdrževanje in dvig kakovosti izobraževalnih programov in delovanja šole, so navedli v obrazložitvi.

V kategoriji Individualna mobilnost je zlato priznanje jabolko kakovosti prejela Mateja Jamnik, Društvo za ekološke in kulturološke dejavnosti Jasa za individualno mobilnost v okviru akcije Grundtvig IST.

Pred podelitvijo priznanj je Cmepius organiziral valorizacijsko konferenco, na kateri so predstavili, zakaj so razširjanje, uporaba in trajnost rezultatov tako pomembni. Konferenca je bila namenjena delujočim na področju mednarodnega sodelovanja in izobraževanja ter usposabljanja, še posebej projektnim vodjem in posameznikom, ki v okviru evropskih projektov skrbijo za razširjanje, uporabo in trajnost projektnih rezultatov.

EU v okviru različnih programov (Erasmus+, Evropa za državljane, Ustvarjalna Evropa) namenja velik del sredstev za različne aktivnosti in mobilnosti posameznikov.