7.12.2014 10:12

Društvo mladih raziskovalcev že šestič izbralo mentorja leta

Ljubljana, 7. decembra - Društvo mladih raziskovalcev Slovenije je že šesto leto zapored organiziralo podelitev priznanja najboljšemu mentorju doktorskim študentom. Mentor leta 2014 je postal profesor doktor Marko Bajec, ki je kot redni profesor zaposlen na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Ljubljana, Cankarjev dom. Finalisti na izboru mentorja leta 2014 v organizaciji Društva mladih raziskovalcev Slovenije. Prof. dr. Barbara Malič, prof. dr. Tadeja Zupančič, prof. dr. Marko Bajec, izr. prof. dr. Bojan Dolšak. Foto: http://www.dmrs.eu/

Ljubljana, Cankarjev dom.
Finalisti na izboru mentorja leta 2014 v organizaciji Društva mladih raziskovalcev Slovenije.
Prof. dr. Barbara Malič, prof. dr. Tadeja Zupančič, prof. dr. Marko Bajec, izr. prof. dr. Bojan Dolšak.
Foto: http://www.dmrs.eu/

Bajec je na omenjeni fakulteti prodekan za gospodarske zadeve ter vodja Laboratorija za podatkovne tehnologije. Predava več predmetov s področja informatike in podatkovnih baz. V okviru raziskovalnega dela se je v preteklosti ukvarjal predvsem z obvladovanjem informatike, zadnja leta pa največ dela na področju analize, vizualizacije in predstavitve podatkov.

Leta 2008 je bil eden od soustanoviteljev spin-off podjetja Optilab, ki se ukvarja z odkrivanjem goljufij v zavarovalništvu. Je tudi ustanovitelj Laboratorija za podatkovne tehnologije, ki vodi v raziskovanju pridobivanja, integracije, analize, vizualizacije in upravljanja podatkov. Za doprinos pri prenosu znanja v industrijo je Bajec prejel več nagrad.

Tudi letošnjega mentorja leta je izbrala petčlanska komisija, sestavljena iz sedanjih in nekdanjih doktorskih študentov iz različnih raziskovalnih področij, so sporočili iz društva mladih raziskovalcev. Na razpis za mentorja leta 2014 je prispelo rekordnih 110 vlog za nominacijo 63 različnih mentorjev.

V ožji izbor se je uvrstilo pet nominiranih mentorjev - poleg Bajca še Barbara Malič z Instituta Jožef Stefan (IJS), Tadeja Zupančič s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Damijan Miklavčič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Bojan Dolšak s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.

Zmagovalca so razglasili na četrtkovi prireditvi v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, na kateri je predsednik Društva mladih raziskovalcev Slovenije Miha Rihar izpostavil, da je vloga mentorja v procesu razvoja mladega raziskovalca pogosto zapostavljena, visokošolski učitelji pa so ocenjevani in vrednoteni predvsem skozi vidik raziskovalne uspešnosti in le redko skozi vidik stremenja k prenosu znanja na svoje mentorirance.

Priznanje mentor leta je Društvo mladih raziskovalcev Slovenije letos podelilo šestič. V preteklih letih so nagrade prejeli profesor doktor Zdravko Kutnjak (2013) z IJS, profesor doktor Boris Žemva (2012) z IJS, profesor doktor Igor Muševič (2011) z IJS, profesor doktor Domen Leštan (2010) z Biotehniške fakultete v Ljubljani ter profesor doktor Janko Kos (2009) s Fakultete za farmacijo v Ljubljani.