#družba 25.11.2014 13:04

Potrošnikom pri nakupu energijsko varčnih izdelkov v pomoč aplikacija ecoGator

Ljubljana, 25. novembra - Medtem ko postaja energetska učinkovitost vedno bolj pomembna, je ta tudi eden od dejavnikov, na podlagi katerih se potrošniki odločajo na nakup nekega izdelka. Tu jim je lahko v pomoč brezplačna mobilna aplikacija ecoGator. A na ZPS potrošnikom svetujejo, da pri odločitvi za nakup upoštevajo tudi izsledke testov in raziskav.

Hrvaška, Zagreb. Daljnovod, delavci, elektrika. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Daljnovod, delavci, elektrika.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

V mobilni aplikaciji, ki je nastala v okviru evropskega projekta Učinkovitost (Efficiency), so na voljo podatki o energijsko najbolj varčnih pralnih strojih, pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih različnih dimenzij in energijsko varčnih in LED sijalkah.

Aplikacija - ta je razvita za naprave z operacijskim sistemom Android in Ios - omogoča izračun letne porabe energije. Podlaga za izračun stroškov porabe električne energije je povprečna cena elektrike, kot jo je izračunal statistični urad, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Glavno vodilo pri razvoju aplikacije je bilo po njenih besedah, da pomagajo potrošniku izbrati energijsko učinkovit izdelek. "To je eden izmed vidikov, ki lahko pomaga pri odločitvi za nakup," je dejala Šmid Božičevičeva in dodala, da so aplikaciji dodane tudi druge vsebine: novice, kvizi ...

Mobilna aplikacija je na voljo na spletni strani http://www.zeleniprihranki.si/vem-vec/novice/detail/article/mobilna-aplikacija-ecogator/

A energijska nalepka ni vedno edino vodilo pri nakupu aparatov, v ZPS potrošnikom svetujejo, da pri odločitvi za nakup upoštevajo tudi primerjalne potrošniške teste in raziskave, v katerih svoje mnenje izrazijo potrošniki.

"Vsega ne moremo odkriti na testih, aparati se kvarijo, zato je zelo pomembno, da dobimo mnenja potrošnikov," je dejal Boštjan Okorn iz ZPS.

Eno takih raziskav je izvedla partnerska potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije. Več kot 18.000 potrošnikov je v spletni raziskavi delilo izkušnje s svojimi gospodinjskimi aparati, zajetih je bilo več kot 40.000 aparatov.

Ta raziskava po Okornovih besedah ni pokazala večjih odstopanj od ugotovitev na testiranjih. Znamke, ki so se dobro odrezale na testih, so ponavadi med bolj zanesljivimi, kar pa ne pomeni, da se ne bodo kvarile.

"Najmanj pa se kvarijo tiste znamke, ki so najdražje. Tu lahko govorimo o vplivu cene na izdelke," je poudaril in dodal, da gre pri tem tudi za ceno vgrajenih materialov, ki jih določena znamka uporablja, da lahko dolgoročno zagotavlja zanesljivost aparatov in vrednost svoje znamke. V določenih aparatih se namreč namesto pločevine in aluminija uporablja plastika.

Tako je pri zanesljivosti aparatov cena pomemben dejavnik - več, kot za aparat odšteješ, bolj je zanesljiv. Če potrošnik denarja nima, se lahko odloči za nakup aparata srednjega razreda, je svetoval Okorn in dodal, da je dolgoročno gledano največ težav z aparati, ki so najcenejši, čeprav na testu morda kdaj kakšen odstopa.