21.11.2014 8:31

Slovenski znanstveni inštitut na Dunaju v stečaj

Ljubljana/Dunaj, 21. novembra - Slovenski znanstveni inštitut (SZI) na Dunaju gre v stečaj. Sklep o nadzorovanem stečaju inštituta, ki je v avstrijski prestolnici deloval od oktobra 2000, je bil sprejet na sredini izredni seji občnega zbora Slovenskega znanstvenega inštituta, so za STA sporočili iz Društva SZI.

Avstrija, Dunaj. Glavno mesto Avstrije. Dunaj, turizem. Foto: Tina Kosec/STA

Avstrija, Dunaj.
Glavno mesto Avstrije.
Dunaj, turizem.
Foto: Tina Kosec/STA

Kot so še pojasnili, so sklep o kontroliranem stečaju sprejeli, ker tako bivša predsednica vlade Alenka Bratušek kot sedanji premer Miro Cerar nista izkazala interesa za podporo delu Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju in po tem, ko ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport niti v mandatu ministra Jerneja Pikala in niti ministrice Stanke Setničar Cankar ni zagotovilo sredstev za delovanje, iz konzorcija pa sta tudi izstopili mariborska in ljubljanska univerza.

SZI je s svojim delovanjem predstavljal dodatno možnost uveljavljanja slovenske znanosti v Avstriji. Njegovo poslanstvo je bilo pospeševanje čezmejnega znanstvenega sodelovanja univerz in znanstvenih institucij v Sloveniji in Avstriji ter poglobitev sodelovanja z avstrijskimi knjižnicami, arhivi in muzeji.

Na Dunaju sicer od leta 2012 deluje še Slovenski kulturni in informacijski center (Skica), ki je hkrati prvi tovrstni slovenski center v tujini.